Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol: A perújítás

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 08. hétfő 15:23
A jogerős ítélet ellen perújításnak –többek között- akkor van helye, ha a fél olyan tényre vagy bizonyítékra, illetőleg olyan jogerős bírói vagy más hatósági határozatra hivatkozik, amelyet a bíróság a perben nem bírált el, feltéve, hogy az elbírálás esetén az reá kedvezőbb határozatot eredményezhetett volna - emeli ki megkérdezett szakértőnk.
Fotó: DAS

Miskolci olvasók keresett meg levelével, melyben leírta, hogy több éve pert indított ellene egy behajtó cég. A pert elvesztette, a bíróság jogerősen kötelezte a tartozás összegének megfizetésére. Most azt kérdezte a levélíró, hogy lehet-e még valamit tenni, mert a bíróság sok körülményt nem vett figyelembe az eljárás során.

Elmondható, hogy sokan csak akkor kezdenek ügyükkel foglalkozni, amikor már késő: a bíróság jogerős ítélettel marasztalta el őket. Ilyen esetekben nagyon nehéz, szinte lehetetlen segíteni. Mégis vannak bizonyos jogi lehetőségek, amelyek igénybevételével az ilyen helyzetekben esetleg eredmény érhető el. Ilyen lehetőség a perújítás jogintézménye - világosít fel Dr. Strassburger Gyula ügyvéd.

A jogerős ítélet ellen perújításnak –többek között- akkor van helye, ha a fél olyan tényre vagy bizonyítékra, illetőleg olyan jogerős bírói vagy más hatósági határozatra hivatkozik, amelyet a bíróság a perben nem bírált el, feltéve, hogy az elbírálás esetén az reá kedvezőbb határozatot eredményezhetett volna.
Nagyon lényeges azonban, hogy a marasztalt fél ilyenkor is csak akkor élhet perújítással, ha a tényt, bizonyítékot vagy határozatot a korábbi eljárás során, önhibáján kívül, nem érvényesíthette.

A perújítás az ítélet ténybeli alapjával kapcsolatos sérelem orvoslásának eszköze. A ténynek olyannak kell lennie, amely a perújító félre kedvezőbb ítélet meghozatalát eredményezhette volna.

Nem lehet perújítással élni arra hivatkozással, hogy a bíróság a jogszabályokat tévesen alkalmazta.

A perújítás mint perorvoslat nem fellebbviteli jogorvoslat, tehát nem a magasabb fokú bíróság bírálja el, hanem a megtámadott határozatot hozó elsőfokú bíróság.

A perújítási kérelem előterjesztésének határideje hat hónap; ezt a határidőt a megtámadott ítélet jogerőre emelkedésétől kell számítani. Ha a perújítási ok csak később jutott a fél tudomására, akkor a határidőt ettől kell számítani. Az ítélet jogerőre emelkedésétől számított öt év elteltével azonban perújításnak helye nincs; e határidő elmulasztása miatt igazolással élni nem lehet, vagyis ezen határidő abszolút jogvesztő. A bíróság hivatalból vizsgálja, hogy a perújításnak a fent ismertetett előfeltételei fennállnak-e.
 

További hírek

Olvasnivaló