Ugrás a tartalomra

A jubileumi 25. világkupával jön a Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 29. szombat 18:44
A közelgő párizsi ötkarikás játékok előtt még Tiszaújvárosban, vagy, ahogy a külföldi sportolók hosszú évek óta nevezik, Triatlonújvárosban, Tiszy-ben randevúznak egymással a triatlon sport jeles képviselői.
Lehmann Csongor 2023-ban

A július 4-7. közötti Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál fénypontját jelentő jubileumi, 25. világkupa mellett, idén is lesz junior Európa-kupa, sok-sok magyar résztvevővel, köztük két olimpikonunkkal, Kuttor-Bragmayer Zsanettel és a tavalyi győztes Lehmann Csongorral.

A nagyszabású sport- és kulturális programsorozat előtt a megvalósításból és támogatásból legnagyobb részt vállaló szereplőket kérték fel, fogalmazzák meg gondolataikat – olvasható a sajtóközleményben, melyet a szervezők juttattak el a Minapnak. 

Időutazás, álomszerű valósággal

Lehmann Tibor főrendező, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke:
- Nem akármilyen időutazásban lehet része azoknak a sportbarátoknak – köztük szerencsére nekem is -, akik az elmúlt három évtizedben figyelemmel kísérték a tiszaújvárosi triatlon fejlődését. Visszatekintve, álomszerű, hogy egy ilyen kisváros ekkora karriert futott be a sportág világszínpadán. Erre esély sem lett volna, ha nincs egy olyan fáradhatatlan, elhivatott alapító klubelnök, mint Márkus Gábor, aki fiának, egykori csapattársamnak és barátomnak, Ifj. Márkus Gábornak a javaslatára – Tiszaújváros önkormányzatának, és a kiváló partnereknek a közreműködésével - nem járja ki a világkupa rendezésének lehetőségét. 

1997-et írtunk, amikor először látogatott el az elit ide, a Tisza-partjára, ahol július első hétvégéjén már a 25. világkupát rendezhetjük meg, amire bizony nem sok példa van a földkerekségen. Azért „csak” most jubilálunk, mert 2020-ban a Covid-járvány a mi versenyünket is törölte, majd ezt követően 2021-ben és 2022-ben Európa-kupával tértünk vissza a nemzetközi vérkeringésbe. A világkupás szép emlékek sora rögtön az első évben kezdődött, amikor Molnár Erika megszerezte az első magyar érmet, egy ezüstöt. 

Ezt követően valóságos sztárparádénak lehettünk szemtanúi, melynek során - a teljesség igénye nélkül - olimpiai és világbajnoki dobogósok hada, Emma Carney, Loretta Harrop, Asleigh Gentle, Gwen Jorgensen, Siri Lindley, Vanessa Fernandez, Hamish Carter, Chris McCormack, Jan Fordeno, Javier Gomez és Shane Reed is versenyzett Tiszaújvárosban. Fantasztikus örömet jelentett, amikor 2014-ben Vanek Ákos megszerezte az első magyar aranyérmet.

2017-ben Bicsák Bence, 2023-ban pedig Lehmann Csongor örvendeztette meg győzelemmel a fantasztikus közönséget. A nemzetközi szövetség azzal is elismerte a munkánkat, hogy a tiszaújvárosi verseny mindig része volt az aktuális olimpiai kvalifikációs sorozatnak. Az ötkarikás játékok éveiben azt tapasztalhattuk, hogy ilyenkor itt, nálunk kezdődik meg az az átrendeződés, ahol a feltörekvő fiatalok, a következő évek nagy nemzedékének legjobbjai megvillantják oroszlánkörmeiket. 

Elég csak a fenti elit listát böngészgetni. Idén a háromból két olimpikonunknak, Kuttor-Bragmayer Zsanettnek és Lehmann Csongornak is szurkolhatunk majd. Egy biztos: a színvonal és hangulat ezúttal is garantált lesz.

Tiszaújvárosba mindenki hazajár

Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere, a szervező bizottság társelnöke:
- A tiszaújvárosi nyár elképzelhetetlen triatlon nélkül. A triatlon nekünk több mint sport: közösséget épít, élményt ad, komoly marketingértékkel bír. Az utóbbi évtizedekben az életünk szerves része lett, mindannyiunknak természetes, hogy ott vagyunk, együtt vagyunk, fáradhatatlanul szurkolunk, futunk, biciklizünk, főzünk, bulizunk...

Tiszaújvárosba mindenki hazajár, még az is, aki először van itt, hiszen annyi anekdota kering Triatlonújváros, Tiszy utánozhatatlan atmoszférájáról. Csodálatos érzés látni, ahogy a tiszaújvárosiak jó házigazdaként már kedves ismerősként fogadják a rendezvényre érkezőket és tényleg egy nagy családdá alakulva töltjük el ezt a pár napot. Nem utolsó sorban óriási büszkeséggel tölt el bennünket, hogy tiszaújvárosi versenyzőknek is szurkolhatunk a pálya széléről.

A tiszaújvárosi triatlon világkupák sorozatában az idei lesz a 25. verseny. Egy ilyen „sorozathoz” felkészült és lehetetlent nem ismerő szakemberek, valamint lelkes sportbarátok összehangolt munkájára volt és van szükség, melynek köszönhetően közel 30 éve ott vagyunk a triatlon világtérképén. Köszönöm mindenkinek - támogatónak, szervezőnek és résztvevőnek egyaránt-, hogy egy ilyen sikeres rendezvénynek adhatunk otthont Tiszaújvárosban. 

Utolsó simítások az olimpia előtt

Márkus Gergely versenyigazgató, a World Triathlon sportigazgatója:
- Három héttel az olimpia előtt, vannak olyan sportolók, akik a tiszaújvárosi versenyt választják az utolsó teszt gyanánt. Lesznek olyanok, akik az utánunk következő hamburgi viadalt preferálják, de olyanok is lesznek, akiket legközelebb csak Párizsban láthatunk versenyezni. A tiszaújvárosi világkupa jó alkalom volt az elmúlt két évben az értékes kvalifikációs pontok gyűjtésére, most pedig az utolsó simítások elvégzésére. 

A rendezési forma a már jól bevált szombati elődöntőket és a vasárnapi döntőket foglalja magába. A világ minden tájáról az idei évben is sokan érkeznek Tiszaújvárosba. Remélhetőleg az időjárás ezúttal is kegyes lesz hozzánk és zavartalanul tudjuk lebonyolítani az eseményeket. Annál is inkább, mert ezúttal is lesz junior Európa-kupa és megrendezzük a Magyar Utánpótlás Gálát is a legjobb gyermek és serdülő korcsoportos versenyzőknek.

Összekovácsol a közös szurkolás   

Császár Péter, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója:
- Sportemberként magam is követem az aktuális nemzetközi sporteseményeket. A legjobb, mikor mindezt a családommal, barátaimmal közösen tehetem, hiszen a közös szurkolás élménye összekovácsol minket, akár életre szóló emlékeket is adhat. Tiszaújvárosban ezt az élményt a Triatlon Fesztiválon tapasztalhatjuk meg. A világkupa versenyein igazi profiknak, olimpikonoknak, míg a nagyközönség részvételével zajló számokban akár saját családtagjainknak is szurkolhatunk.

Idén is alaposan kitesznek magukért

Márkus Balázs, a szervező bizottság társelnöke:
- A hosszú évek alatt összekovácsolódott és folyamatosan új tagokkal bővülő rendezői csapatunk ebben az évben is alaposan kitesz magáért. Rajtuk kívül nagyon sok munkával és energiával járul hozzá a Triatlon Fesztiválhoz a városi rendőrség, a polgárőrség, a katasztrófavédelem és a közreműködő biztonsági cég is. Ennek a példás összefogásnak köszönhető, hogy az elmúlt években különösebb probléma nélkül tudtuk lebonyolítani a sport és kulturális eseményeinket. 

Idén is erre készülünk. A városban élő emberek magukénak érzik az eseményeket és jó házigazdaként fogadják az idelátogató vendégeket. A tömegsport szerepe idén is megmaradt, annyi változás lesz, hogy a Jabil 1/3 Maraton futóversenyt önálló rendezvényként szeptember második felében kínáljuk majd a sportbarátok számára. A főtéren felállított nagyszínpadon fellépő együtteseket, előadókat idén is úgy igyekeztünk megválasztani, hogy minél szélesebb körben megfeleljünk az igényeknek. A méltán kedvelt gyermekjátszóház – a lehetőségekhez mért újításokkal – idén is kinyitja kapuit. A főtér gasztronómiai, vendéglátói szolgáltatásai változatlanok lesznek. A Dísztó-partjára idén is várjuk a Bogratlon Bográcsfőző Fesztivál résztvevőit. 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!