A jeges legjobb megoldást javasolta a MiReHu a kajamaradékra
Péntek este a MiReHu Nonprofit Kft. az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretén belül egy különleges eseménnyel várt mindenkit a Miskolci Városi Jégcsarnokban, aki szereti a korcsolyázást és a jótékonykodást.
- A boltok élelmiszerpultjainál látható termékek mintegy 5-8 százaléka végzi a szemétben. Az is riasztó statisztika, hogy egy magyar ember átlagosan huszonhat kiló hulladékot termel olyan élelmiszerekből, amelyek némi tudatossággal megmenthetőek lennének - hangsúlyozta lapunknak Ladányi Roland, a MIREHU ügyvezetője az akció apropóján tartott hétfői sajtótájékoztatón.
A Superbrands-díjas vállalat a hét folyamán Miskolc forgalmasabb pontjain ötletes és szemléltető formában hívta fel a figyelmet az élelmiszerpazarlásra. A cég kiállított egy „zen kertet” is, aminek tartalmát a Miskolcon begyűjtött biohulladékokból szedték össze. Ezek között volt egészben kidobott fonott kalács, sütőtök, megbarnult banán és számos más zöldség és pékáru – ezek a termékek adják ugyanis a kidobott élelmiszerek jórészét.
Így érkeztünk el a péntekhez, a "Vidd a jégre, avagy fagyaszd, ami fagyasztható" címmel meghirdetett jótékonysági korcsolyázáshoz. A belépő az estén egy szelet csokoládé vagy tartós élelmiszer volt. Az összegyűjtött adományokat rászoruló családoknak juttatják el. A korcsolyázás és a jótékonykodás mellett izgalmas játékokkal is készültek a szervezők.
A program így nemcsak szórakozást nyújtott, hanem lehetőséget is, hogy másokon segítsenek. A jégpálya szimbolikus helyszínnek bizonyult, hiszen a fagyasztás mint az élelmiszerpazarlás csökkentésének hatékony eszköze, itt nemcsak élményként, hanem oktató célzatú felhívásként is megjelent.