Ugrás a tartalomra

Kutatók: napi három a tökéletes – fogyasztók: fogd meg a kávém!

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. szeptember 18. szerda 08:51
Angol – na jó: egy nemzetközi – kutatócsoport megállapította, hogy napi három kávé a tökéletes mennyiség. Háááát, oké...
Illusztráció. Fotó: Osztie Tibor

A tökéletes mennyiséget 180 ezer brit egészségügyi adatait elemezve állapították meg. Azt mondták ki, hogy ha az ember koffeinnel szeretné támogatni az egészségét, akkor napi három kávé az ideális mennyiség.

Pontosabban ez volt az a kávémennyiség, amennyi fogyasztása mellett a statisztika azt mutatta, hogy a legjobban lecsökkent a kardiometabolikus multimorbiditás kialakulásának esélye azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét. Ez azt takarja, hogy valakinél egyszerre áll fenn legalább két olyan kardiometabolikus probléma, mint például a szívkoszorúér-betegség, a sztrók, a kettes típusú cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.

Ez persze – és ezt a kutatók is elismerték – csupán egy megfigyelés. Elképzelhető, hogy a kávézás és az egészség nem direkt ok-okozati viszonyban van, hanem – legalább részben – csak valami harmadik tényező miatt jár együtt. Például nem zárható ki valami olyan statisztikai összefüggés, hogy a kávéfogyasztók egyébként hajlamosabbak az aktívabb életmódra vagy az egészségesebb táplálkozásra.

(telex.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!