Ugrás a tartalomra

A legsúlyosabb fázisban a demensek hozzátartozóikat sem ismerik fel

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. március 22. péntek 15:53
Nagy érdeklődés mellett tartották meg az első mobil demencia szűrést Miskolcon.
Fotók: Mocsári László

„Ne feledd! nap” címmel országos programsorozatot indított a Feledhetetlen Alapítvány. Az első helyszín Miskolcon volt a MESZEGYI Arany János utcai székhelyén pénteken. A demencia szűrésen mindenki tesztelhette a memóriáját és megismerhette az alapítvány munkáját.

– A feledékenység nem természetes része az öregedésnek. Az a cél, hogy felhívjuk arra a figyelmet, hogy akinek ilyen problémái vannak, annak a megelőzésre is van lehetősége. Szűrésen, tájékoztatón vehetnek részt ők maguk és hozzátartozóik is, mielőtt még felállítanák a diagnózist – mondta Kázár Ágnes, a Feledhetetlen Alapítvány kuratóriumának elnöke, a program egyik ötletgazdája.

A memória mérhető, ezért a miskolci helyszínen ezt a vizsgálatot elvégezték a jelentkezőkön, melyet kiegészítettek szív- érrendszeri szűréssel is, illetve érzékszerveket: látást és hallást is ellenőriztek. Ezek alapján meg tudták állapítani, hogy szükséges-e további demencia vizsgálat.

– Ezt csak tünettel rendelkező vagy magas rizikófaktorral érkező páciensek esetében végzünk – mutatott rá Kázár Ágnes, hozzátéve: az eseményen arra is figyelmet fordítottak, hogy azoknak segítsenek, akik már demenciával élő idős embert gondoznak, ápolnak otthon. Számukra interaktív gondozói bemutatóval készültek. 

A Ne feledd! napra három idősávban regisztrálhattak a jelentkezők, a délelőtti, és a délutáni időpontok is megteltek, közel hatvan érdeklődő vett részt a szűréseken és az egyéb programokon.

– Egy tiszaújvárosi nyugdíjas klubból érkeztünk néhányan a szűrésre – mondta Tóthné Kocsis Éva. Elmondta, fontos számukra a tudatos egészségmegőrzés. Sokat tesznek azért, hogy a megelőzhető betegségek ne érjék utol őket. Ő már túl van a teszten, negatív lett az eredmény, ami megnyugvást adott számára.
 

– A demencia tüneteket okozó betegségek közül sok, mintegy 70 százalékuk nem gyógyítható mai tudásunk szerint – hangsúlyozta a doktornő. – Azonban a maradó harminc százalék megelőzhető lenne. A kezdeményezéssel országjárásra indulunkk, mert a lehető legtöbb településre el kell menni és elvinni a demenciával kapcsolatos tudást, ismereteket.

A legközelebbi helyszín április 26-án Szentesen lesz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!