Ugrás a tartalomra

Megnyílt a Szeleta Park Látogatóközpont

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. december 13. szerda 20:54
Elkészült a Bükk keleti kapuja, a Szeleta Park Látogatóközpont. A beruházás részleteit projektzáró rendezvényen ismertették. A nagyközönség csütörtöktől látogathatja az Magyarországon egyedülálló komplexumot.

A látogatóközpont kiemelt feladata a természetvédelmi bemutató, oktató és ökoturisztikai tevékenység. Bemutatja az Európában egyedülálló őskori, a szeleta kultúrát. A komplexumban olyan kiállítások is helyet kaptak, mint az ősemberbarlangok szemléltetése, vagy a Bükk természeti és kulturális örökséggyűjteményét bemutató tárlat. 

Az eseményen dr. Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a beruházás jelentőségéről beszélt. – A Szeleta Park Látogatóközpont egyedülálló létesítmény – mondta, majd kifejtette, hogy ez a legnagyobb és a legmagasabb összegből megvalósult látogatóközpont beruházás hazánk összes nemzeti parkja közül. Ám rendkívül fontos komplexum, mert hiányt pótol, hiszen látogatóközpont szinten mutatja be a szeleta kultúrát, és ilyen eddig még nem volt Magyarországon.

–Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye három nemzeti parkot, hat tájvédelmi körzetet és tizenhét természetvédelmi területet érint, vagyis vármegyénk mind természetvédelmi kincseiben, mind pedig kulturális örökség tekintetében kiemelt területnek tekinthető, méltán érdemeltük ki ezt a fejlesztést és a kormány támogatását, mely a város, a vármegye és a Bükki Nemzeti Park igazgatóság fejlődését egyaránt szolgálja – emelte ki dr. Alakszai Zoltán főispán.

Veres Pál, Miskolc polgármestere a Miskolc Televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy nagyon fontos beruházásnak tartja a látogatóközpontot, hiszen itt a Bükk és Lillafüred, a Bükk és Miskolc összefonódik. Ez olyan turisztikai attrakció, amely megmutatja elképzeléseinket a Bükk kapujáról és Lillafüredről. Örülök annak, hogy Miskolc az aktív turizmus egyik fővárosa lett. Ezt mondta főispán úr is, úgyhogy bízunk abban, hogy az épület és a hozzátartozó attrakciók, a kiállítással kiegészülve vonzani fogja majd a turistákat.

A Szeleta Park Projekt megvalósítása 2015-ben vette kezdetét. Idő közben komoly kétségek merültek fel, hogy valaha elkészülhet-e a látogatóközpont. Megvalósítását megakasztotta a COVID-19 járvány, az orosz-ukrán háború és az azt követő infláció. Végül több mint két milliárd forint Európai Uniós és állami támogatásból valósult meg. 

A látogatóközpontban helyett kapott a Bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete című kiállítás, és ehhez kapcsolódva A Bükk-hegység természeti és kulturális örökséggyűjteményét és az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását szolgáló attrakció. – A kiállításon megelevenedik Szentiványi Jenő „A kőbaltás ember” című könyvében is szereplő Szeleta-barlang és környezete az itt élt ősemberek világa. A látogatóközpont kültéri és beltéri attrakcióival, kültéri játszóterével, beltéri játszóházával kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt négy évszakos kikapcsolódást nyújt, egyben a környék nevezetességei iránt érdeklődőknek is információkat és tájékozódási pontot nyújt – sorolta a látványosságokat Bernáthné Szabó Gabriella, a Bükki Nemzeti park Igazgatóság pályázatkezelési osztályvezetője.

A Szeleta Park Látogatóközpont intézményvezetője, Bíró Tibor kifejtette: bár a park neve látogatóközpont, mely ökoturisztikai szolgáltatást végez, mégsem szeretnék, ha csak ebben merülne ki a tevékenységük. – Én és a kollégáim elhivatottak vagyunk abban, hogy Miskolc és térségében megkerülhetetlen környezeti nevelési központtá váljunk – hívta fel a figyelmet tevékenységük misszióára.

A Szeleta Park Látogatóközpont (Miskolc, Vadas Jenő u.) csütörtök reggel 10 órakor nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!