Ugrás a tartalomra

Milyen védelmet nyújt a kötelező biztosítás?

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 09. szerda 15:12
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nem csak törvényi előírásokat teljesít, de a közúti balesetek okozta anyagi károk rendezésében is kulcsszerepet játszik. Bár sokan úgy gondolják, hogy szükségszerűsége miatt ez a biztosítási forma csupán egy adminisztratív teher, valójában egy olyan védelmi háló, amelynek részleteit minden járművezetőnek ismernie és értenie kell. (Támogatott tartalom.)

Ha még mindig bizonytalan vagy, hogy kinek és milyen esetekben nyújt fedezetet a KGFB, akkor ez a cikk neked szól. A biztosítási forma bemutatásától kezdve, a kárrendezés folyamatán át, összegyűjtöttük a kötelező biztosítás legfontosabb tudnivalóit.

A biztosítás, amely a másik fél javait védi

A kötelező biztosítás neve magáért beszél: minden olyan járműre meg kell kötni, amelyet közúti forgalomban használni szeretnénk. A közhiedelemmel ellentétben A KGFB nem saját javakat véd; célja, hogy fedezze azokat a károkat, amelyeket egy általunk okozott balesetben mások elszenvedtek.

A biztosítási összeg így kiterjed az anyagi veszteségekre - tehát a másik autójának, motorjának szervizelésére, helyreállítására -, valamint a károsult személy sérüléseinek orvosi kezeléseire, rehabilitációjára is. Ilyen helyzetben a minket érintő veszteségeket magunknak kell rendezni, hacsak nem rendelkezünk casco biztosítással.

Kárrendezés a KGFB előírásai szerint

Egy baleset a pillanat műve, a gyakorlatban aligha lehet felkészülni rá. Azonban elméleti síkon van mit megjegyezni, hogy a kárrendezési és kártérítési folyamat minél gördülékenyebben mehessen végbe.

Helyzetfelmérés a baleset helyszínén

Ahhoz, hogy a kötelező biztosítást fedező társaság eleget tegyen a fizetési kötelezettségének, már a baleset helyszínén is helyesen kell eljárni. Ennek nulladik lépése, hogy a szerencsétlenséget követően az illetékes biztosító minél hamarabb értesítve legyen. (A KGFB esetén az illetékes biztosítónak mindig az a társaság számít, amellyel a károkozó szerződésben áll.)

Ehhez szükség van a hagyományos kék-sárga színű baleseti bejelentő pontos kitöltésére: fel kell tüntetni rajta az érintett járművek adatait, részletezni kell a keletkezett károkat, és így tovább. Amennyiben a helyszínen senki nem rendelkezik a bejelentő hagyományos papír verziójával, a MABISZ honlapján online is elérhető, illetve kitölthető.

Ha a baleset körülményeinek tisztázásakor a résztvevők véleménye eltér - magyarán vitás helyzet alakul ki -, a kárrendezés folyamatába azonnal be kell vonni a hatóságokat is.

Kárfelmérés a biztosító által megbízott szakember segítségével

Amint a kárigény bejelentő megérkezik a biztosítóhoz, az ügymenet 3 napon belül egy szakszerű kárfelméréssel folytatódik. Ilyenkor a társasággal partnerkapcsolatban álló kárszakértő egy előre egyeztetett időpontban felméri a veszteség mértékét.

Ezt követően megállapítja a javítási költségeket, amelyről javaslatot tesz a biztosítónak. A javaslat elfogadásra, de módosításra is kerülhet, de bizonyos esetekben még pótszemlére is szükség lehet – ilyen például, ha a szervizelés közben a szerelő korábban nem látható károkra bukkan.

Kártérítés kifizetése

Bár a biztosítókat törvény kötelezi, hogy a kárrendezésnek mennyi időn belül kell végbemennie, de ez nem egyenlő a kifizetés határidejével. Ennek oka, hogy a biztosítási összeg átutalását számos dolog megakadályozhatja, beleértve ebbe a jogvitát, de azt is, hogyha nem érkezik meg az összes szükséges dokumentum a biztosítóhoz vagy kiegészítő információkra, ezáltal további vizsgálatokra van szükség a folyamat lezárásához. Ennélfogva a kártérítés kifizetése a procedúra utolsó lépése, de ennek időtartama meghosszabodhat. 

Kötelező, létfontosságú és mindannyiunk érdeke

Összegezve, a KGFB a másik által elszenvedett anyagi károkat és személyi sérülések kezelését fedezi. Kötelező jellege azonban több a jogszabályoknak való megfelelésnél: létfontosságú védelmi eszköz a forgalomban résztvevő valamennyi fél számára. Mindannyiunk érdeke, hogy a biztosítási feltételeket naprakészen ismerjük, így a kárrendezés folyamata gyorsabban és hatékonyabban tud végbemenni a balesetet követően. 
 

További hírek

Olvasnivaló