Ugrás a tartalomra

Minap-indító (2024.07.07.) - időjárás, levegőminőség, útinform, horoszkóp

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 07. vasárnap 07:49
Egyetlen szóval leírható a mai nap: kánikula.
Fotó: Mocsári László

Időjárás

Már reggel nyolckor húsz fok felett lesz a hőmérséklet, kora délután a harminckettőt ostromolja. Vasárnap folytatódik a túlnyomóan napos idő, de délután, este elszórtan nyugaton, északnyugaton, valamint néhol északon egy-egy futó zápor, zivatar kialakulhat. Többfelé élénk lesz a déli-délnyugati szél. Hajnalban 13 és 21 fok között alakul a hőmérséklet. A legmagasabb hőmérséklet 29 és 37 fok között alakul, északnyugaton mérhetjük az alacsonyabb maximumokat - írja az idokep.hu.

Orvosmeteorológia

Vasárnap kánikula várható, az egyre melegebb idő miatt melegfronti tünetek jelentkezhetnek. Migrén, fejfájás, keringési problémák, szívpanaszok, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét, fáradékonyság, dekoncentráltság és bágyadtság egyaránt előfordulhat.
Alvásproblémák jelentkezhetnek, emiatt kialvatlanok lehetünk. Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok is. A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint ingerlékenység és nyugtalanság is jelentkezhet.
Záporok, zivatarok környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai. Nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon. 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap folytatódik a túlnyomóan napos idő, így az ország legnagyobb részén száraz utakra számíthatnak a közlekedők, viszont délután, este elszórtan nyugaton, északnyugaton, valamint néhol északon egy-egy futó zápor, zivatar kialakulhat, így ezeken a tájakon előfordulhatnak nedves, vizes, csúszós útszakaszok.
Többfelé élénk lesz a déli-délnyugati szél, mely kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni. Az egyre melegebb időben tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Erős pollenterhelés

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké közepes szinten van jelen.
Az útifű virágpora alacsony-közepes szintet érhet el, míg a libatopféléké, a lóromé, a kenderféléké, a gyékényé, a sásféléké, valamint az ernyősvirágzatúaké országosan alacsony. A fák közül alacsony koncentrációban van jelen a levegőben a szelídgesztenye, a ciprus- és tiszafafélék, a hárs és a fenyőfélék pollenje is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakulhat.

Levegőminőség

Városszerte jó a levegő minősége a pmmonitoring.hu reggeli jelzései szerint.

Útinform

A Városgazda közlekedési hírei: 

Még tart a Tizeshonvéd utca 16-22 szám közötti területen a távfűtési vezetékek cseréje, ahol július végéig az érintett szakaszon a gyeprácsos parkolót lezárják. A Tizeshonvéd u. 18. szám előtt pedig várhatóan július 01. és július 30. között teljes szélességében lezárják az úttestet.

Félpályás terelésre lehet számítani:
Bartók Béla u. 39
Balassi u. 10/a,
Balassi u. 12
Bencések útja 111
Berekalja u. 9
Cukrász u. 17
Csermák A. u. 67
Csokonai V. M. 100
Csokonai u. 120
Enyedi Gy. u. 1
Felmező u. 8
Iglói u. 24/A
János u. 17
Kabók L. u. 20
Kázmér u.14
Késmárki u. 1
Kiss tábornok u. 10-es postánál
Kodály Z.u. 88.
Koppány u. 10
Lehár F. u. 4
Lévay u. – Soltész N. K. u. kereszteződés
Liszt F. u. 13/b
Martinovics u.– Bem J. u. kereszteződés
Meggyesalja u. 38
Móra F. u. 35.,
Nagy Lajos király u. 3
Róna u.
Sály I. u. 29
Soltész N.K. u. 26
Soltész N. K. – Kont u. kereszteződés
Sütő u. – Balassi u. kereszteződés
Sütő J. u. 6
Szarkahegy u. 2.
Szemere u.20
Szeretet u.16
Szerdahelyi K. u. 37
Szikla u.- Endrődi u. kereszteződés
Tapoly u.18
Tinódi u.12
Tokaji F. u. 32
Vécsey u.12
Zempléni u. 3

Horoszkóp

Kos
A legfeszültebb helyzetek közepén is megtalálhatod most a békességet, amit sokan irigyelhetnek tőled, pedig komoly munkád van abban, hogy eltudtál jutni erre a pontra. Szerencsére most még az irigykedők sem tudnak kibillenteni a boldogságból.

Bika
Úszol az árral, és nem akarsz ma semmiféle konfliktusba keveredni, legszívesebben a tömegből sem látszanál ki. Ha úgy érzed, nem ma van a napja annak, hogy kiállj az érdekeidért, akkor várd ki a megfelelő pillanatot, de tartsd észben, hogy örökké nem fordíthatsz hátat.

Ikrek
Egy váratlan esemény zavarhatja ma meg az általános nyugalmat, de szerencsére gyorsan kiderül, hogy csak vaklármáról van szó, és a helyzet korántsem olyan komoly, mint hitted. Ha a kedélyek lecsillapodtak, újra minden visszatérhet a megszokott mederbe.

Rák
Szeretnél ma kedveskedni valakinek valamivel, de nem biztos, hogy a dolgok a terveid szerint alakulnak. Ne csüggedj, mert a másik a szándékot is értékeli majd, és ez végül mindkettőtöket elégedettséggel tölthet el.

Oroszlán
Veszélyes terepre merészkedtél, oda, ahol tudod, hogy sok múlik azon, milyen gyorsan reagálsz az eseményekre. Azonban úgy érzed, így gyorsabban érheted el a céljaidat, és ez talán megéri a kockázatot.

Szűz
Ma ami a szíveden, az a szádon, és akkor is kimondod a véleményedet, ha esetleg tudod, hogy másoknak ez nem fog tetszeni. Ha hiszel az igazadban, és úgy érzed, az ügy megéri a konfliktust, akkor ne rettenj meg.

Mérleg
Kicsit fáradtnak érezheted magadat az elmúlt napok eseményei után, de most még nincs itt az ideje a pihenésnek, sok teendő vár rád, ráadásul sok minden múlhat azon, hogy ma milyen benyomást teszel az emberekre.

Skorpió
Vegyél erőt magadon, és őrizd meg a hideg véredet akkor is, ha valaki ma kihoz a sodrodból. Ha indulatból cselekszel, a dolgok olyan fordulatot vehetnek, amelyek cseppet sem kedveznek neked, ezért most jobb a lassabb utat járnod.

Nyilas
Szinte nem is érzed az idő múlását, a percek cseppenként folynak egymás után, te pedig teljes békességben és biztonságban érzed magad, ma mindig éppen abban találsz örömöt, amivel foglalkozol. Nagy szerencse, ha képes vagy a jelenben élni.

Bak
Kissé drámaibban láthatod most a dolgokat, mint amilyenek valójában, ezért ne ítélkezz elsőre, várj ki, mert ami most megoldhatatlan gondnak tűnik, később egyszerű problémává töpörödhet. Ne kezdj el fölöslegesen izgulni.

Vízöntő
Úgy érzed, túl sok időt vesztegettél olyasmire, ami nem lendítette előbbre az életedet, most pedig attól félsz, hogy néhány dologhoz már túl késő. A legfontosabb céljaidat azonban még mindig elérheted, csak nem szabad hagynod, hogy az ijedtség megbénítson.

Halak
Törekedj ma a kapcsolatok kialakítására és az ismerkedésre, mert ezen a területen szép sikereket érhetsz el, és az is lehet, hogy egy olyan új viszonyt alakítasz ki, ami a távolabbi jövőben, egy váratlan helyzetben segít majd egy komoly kihívás megoldásában. (bien.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!