Ugrás a tartalomra

Rendőröknek adták ki magukat - börtön lett a jussuk

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 09. szerda 14:54
Ítéletet hozott a Miskolci Járásbíróság annak a két férfinek az ügyében, akik magukat rendőröknek kiadva megszerezték egy idős sértett értékeit.

2019. április 29-én ismeretlen elkövető eltulajdonította az idős, magányosan élő miskolci férfi lakásának szekrényéből 590.000 forint készpénzét. A cselekményről tudomást szerzett másod- és harmadrendű vádlott, akik elhatározták, hogy megszerzik a sértett többi értékét. Ennek megfelelően 2019. május 1-jén a harmadrendű vádlott felhívta a sértettet azzal, hogy ő rendőr, és a nyomozás érdekében szükség van a szekrényében a pénze mellett tárolt ékszeres dobozra az ujjnyomatok rögzítése miatt, vigye azt az általa megadott helyre, de ne vegye ki belőle az értékeit. Az idős sértett ekkor a megjelölt helyre ment, és átadta a másodrendű vádlottnak az ékszeres dobozt a benne lévő 60.000 forint készpénzzel és arany ékszerekkel összesen 224.000 forint értékben - írja a Miskolci Törvényszék közleménye.

A bíróság az elsőrendű vádlottat kifosztás bűntettének vádja alól bizonyítottság hiányban felmentette, míg a másod- és harmadrendű vádlottakat társtettesként elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek, és emiatt elsőrendű vádlottat 2 év 6 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 3 év közügyektől eltiltásra, harmadrendű vádlottat 3 év 4 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a nagyfokú időmúlást, az egyik vádlott esetében a kiskorú gyermek eltartását, míg súlyosító körülményként a vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottságát - fogalmaz a közlemény.

További hírek

Olvasnivaló