Ugrás a tartalomra

Répáshután feltárulnak az ég csodái: megnyitott a Bükki Csillagda

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. március 07. hétfő 19:20
Sétálhatunk egyet a Holdon vagy a Marson, megérinthetünk egy hatalmas, több mint 32 kilogrammos, földbe csapódott vasmeteoritot, vagy éppen hazánk legnagyobb bemutató távcsövével figyelhetjük meg a napkitöréseket, az éjszakai égboltot. Hétfőn megtartották az átadóünnepséget, keddtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a Bükki Csillagdát.

Közép-Európában is egyedülálló attrakció épült Répáshután 2020 nyarától. A Bükki Csillagda csaknem hétszáz négyzetméteres bemutatótérrel rendelkezik, itt öt fő attrakció kapott helyet. Az egyik legkülönlegesebb élményt az úgynevezett 5D-s univerzum adja, amely a virtuális valóság segítségével érzékelhető közelségbe hozza a világűrt. Páratlan élményt nyújt az ötven férőhelyes planetárium, ahol az égbolt csodái a nyolc méter átmérőjű kupolán jelennek meg.

Az "Éltető napunk" című kiállítás közel kétszáz négyzetméteren kapott helyet. Fókuszában a naprendszer és a központi csillagunk áll. Itt képet kaphatunk a csillagok és a naprendszerek kialakulásának folyamatáról, valamint a szomszédos égitestek tulajdonságairól. A naprendszerben tett látogatást két hologúla teszi teljessé. A kiállítás egy külön részében mindent megtudhatunk a hullócsillagokról és a meteoritokról. Mikroszkóp segítségével is vizsgálhatjuk a távoli világokból érkezett köveket. A terem középpontjában egy hatalmas, több mint harminckét kilogrammos, földbe csapódott vasmeteoritot vizsgálhatunk, sőt tapogathatunk meg.

Horváth Csongor képgalériája

A csillagászati megfigyelőhelyen a világ sorozatban gyártott legnagyobb, 6,7 méter átmérőjű kupolája alatt nappal a különleges naptávcsővel biztonságosan megfigyelhető a Nap. Éjszaka pedig a bolygókban és a csillagokban gyönyörködhetünk.

Egyedi élményeket nyújtanak az ide fejlesztett VR-eszközök, amelyekkel a vállalkozó kedvűek repülhetnek a Bükk felett, vagy különböző küldetések részesei lehetnek az űrben, vagy a Holdon, vagy a Marson. A legkülönlegesebb küldetés egy kétfős játék, amikor a játékosok egy holdrovert vezetve egy izgalmas kalandban vesznek részt az Apollo-18 küldetés során.

És bolygótúra tanösvényt is kialakítottak a csillagda mellett, ahol a túrázók a megtett út hosszával kiválóan érzékelhetik a Naprendszeren belüli távolságokat. A négykilométeres tanösvény alig két óra alatt bejárható.

Az új attrakciót üzemeltető Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője, Rónai Kálmánné a hétfői megnyitón felelevenítette, még 2010-ben merült fel a látogatóközpont ötlete, de igazán nagy lendületet akkor kapott a projekt, amikor 2017-ben elnyerték a Csillagoségbolt-park minősítést.

Novák Richárd, a Bükki Csillagda ötletgazdája, vezetője azt mondta érdeklődésünkre, európai színvonalú látogatóközpontot álmodtak meg. A fő távcsövük több mint hatvan centiméteres, Magyarország egyik legnagyobb bemutatótávcsöve, illetve vannak a virtuális valósághoz köthető élményeik is. A csillagászati, űrkutatási ismeretterjesztéshez tehát minden adott Répáshután, ami fontos, hiszen a látogatók között nagy számban vannak fiatalabbak, gyerekek.

A fejlesztést több mint egymilliárd forinttal támogatta az állam. Ebből egy valóban modern, és interaktív csillagdát alakítottak ki. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos azt emelte ki, hogy amikor manapság egy látogatóközpontot kialakítanak, akkor "már nem elég, ha a wikipédiát kivetítjük a falra".

- A gyerekek okostelefonjaikon fantasztikus játékokat, ismeretterjesztő anyagokat tudnak elérni. Egy ilyen virtuális világban élnek, és éppen ezért, ha le akarjuk kötni őket, akkor a fakockából kirakott harkály már nem elég.

A központot egy csodának nevezte Nagy István agrárminiszter is, aki kiemelte, küldetésük, hogy közelebb hozzák a természetet az emberekhez, majd méltatta a nemzeti park parkok fontosságát ezen cél elérésében.

Rónai Kálmánnétól megtudtuk, mivel nagy az érdeklődés, ezért aki teheti, mindenképpen előzetesen online vásárolja meg a belépőt, hiszen a látogatóközpont korlátozott számban tekinthető meg (az egyes helyszínek egy időben egyszerre húsz fő befogadására alkalmasak). Éves szinten harminchétezer látogatót vonz majd.

A látogatóközpont a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt kellemes és tartalmas kikapcsolódást kínál. A Bükki Csillagda a hétfői nap kivételével délelőtt fél 10-től délután fél 5-ig várja az érdeklődőket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!