Ugrás a tartalomra

Retro gyűjteménnyel és fotókiállítással gazdagodott a tájház Arnóton

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. szeptember 18. szerda 16:58
Már öt éve várja látogatóit az egyre bővülő tájházi komplexum Arnóton, amelynek legújabb három egységét szerdán adták át a közönségnek.
Három új elemmel, ötrészesre bővült a tájházi komplexum Arnóton. Fotó: Juhász Ákos

Az átadó ünnepségen Arnót leköszönő polgármestere Üveges István, akinek szárnyai alatt ezek a fejlesztések megvalósultak, elmondta, a tájházi komplexummá fejlesztett bemutatóterekben elsősorban Arnót múltját szerették volna bemutatni, a második világháborút megelőző és azt követő időszakot. Az összegyűjtött tárgyi emlékek felölelik az azóta eltelt évtizedeket. A 2019-ben átadott klasszikus, háromosztatú tájházban főleg a régi, paraszti, vidéki világot mutatják be, sok-sok korabeli használati tárgyon, bútorokon és más berendezéseken, eszközökön keresztül. A kiállított tárgyak többnyire a falu lakóitól származó felajánlásokból származnak. 

Kattints a képre és lapozz bele a galériába!

- A tavalyi évben tudtuk átadni a helyi értékek bemutatótermét, amelyben többek között a vármegyei értéktárba is felvett értékeink tekinthetők meg. Most készült el három újabb elem, egy retro gyűjtemény, amelyben az ötvenes, hatvanas, sőt, már a kilencvenes évek emlékeit láthatjuk. Gondoltunk a jelenkorra is, a második új elem egy kortárs fotókiállítás. Ne feledjük, a ma történései holnap már maga a történelem lesznek. Ezek mellett, egy kültéri filagória alatt – szintén helyi lakos felajánlásából – az egykor településünkön használt mezőgazdasági eszközökből, használati tárgyakból mutatunk be egy válogatást – ismertette a jelenlévőkkel a polgármester, aki szerint az új elemekkel együtt már egy teljes gyűjteményt tudnak bemutatni Arnóton a falu tárgyi örökségéből. 

Üveges István rámutatott, igyekeztek a tájházi tárlatot felfűzni egy időegyenesre, annyira visszanyúlva a múltba, amennyire lehetséges volt, ahonnan még vannak fellelhető tárgyi emlékek. Fontos, hogy ez a múlt ne tűnjön el és láthassák, megismerhessék a fiatalok is, valamint az Arnótra látogató vendégek és turisták is, akiknek büszkén mutatják meg ezt az öt részből álló tájház komplexumot, amely a polgármester ismeretei szerint, ebben a formában egyedülálló az országban. 
Reményét fejezte ki, hogy Gulyás Ágnes, aki októbertől veszi át a polgármesteri teendőket, szintén a szívén viseli majd a tájház sorsát. 

Bánné dr. Gál Boglárka a vármegyei közgyűlés elnöke azt emelte ki, hogy öt éve, 2019-ben adták át a tájházat Arnóton, amely azóta nagyon sok új elemmel bővült. 

- Nagyon fontos a hagyományőrzés, hagyományteremtés. Mindazok az eszközök, amelyek itt a kiállítótermekben vagy a filagória alatt helyet kaptak, a régmúlt képeit idézik fel nekünk. Aki belép ezekbe a terekbe, az vagy a gyerekkorát élheti újra, vagy, ha fiatalabb, egy korábbi élet képeit, tárgyi emlékeit ismerheti meg. Ez a hagyományőrzés számunkra kiemelten fontos, úgy gondoljuk, hogy ezeken a tárgyakon keresztül a jövő generációinak is meg kell ismerniük a múltunkat – fogalmazott a vármegyei közgyűlés elnöke, aki szerint ezzel nem csak hagyományt ápolunk, hanem tanítunk is, sőt, értéket teremtünk, értékeket adunk tovább.  

Hozzátette, Arnóton mindig történik valami. Ha nem is minden héten, de majdnem minden hónapban van egy esemény. Ezek között sok az értékmentésről, értékmegőrzésről szól. Emlékeztetett, hogy ő maga is számos alkalommal vett részt különböző rendezvényeken Arnóton, és látta, hogy ezek menyire az értékek megőrzéséről és az itt lakók közösségének építéséről szóltak. 

Rámutatott, Arnót több helyi értéke a vármegyei értéktárban is szerepel. Kevés olyan vármegyei rendezvény volt, amelyen ne lett volna ott például az arnóti lakodalmas kalács. Bánné dr. Gál Boglárka végül meleg szavakkal köszönte meg a leköszönő – a választáson nem indult – polgármester Üveges István kiemelkedő aktivitását, amelyet az elmúlt években megtapasztalhattak. Reményét fejezte ki, hogy ez az aktivitás és együttműködési készség a továbbiakban az új polgármester, Gulyás Ágnes részéről is megmarad. Kevés olyan település van, amely ennyi mindent tudhat a magáénak, mint Arnót, és ehhez a vármegyei önkormányzat is igyekszik hozzátenni a maga részét – szögezte le a vármegyei közgyűlés elnöke.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!