Ugrás a tartalomra

Tovább harcolnak az egyetemisták az éhezés ellen

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. október 16. szerda 19:58
Ebben az évben már második alkalommal gyűjt tartós élelmiszert vagy erre költhető pénzadományt a Magyar Vöröskereszt miskolci szervezete és a Miskolci Egyetem az élelmezési világnaphoz csatlakozva.
Élelmiszert gyűjtenek az egyetemen az éhezőknek. Fotó: Mocsári László

A két szervezet immár 2013-óta közösen gyűjti három napon át a tartós élelmiszereket és a pénz felajánlásokat a rászorulók számára, egyszerre több helyszínen. Az élelmezési világnapot az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete kezdeményezésére minden év október 16-án, a szervezet alapításának évfordulóján rendezik meg azzal a céllal, hogy felhívják a közvélemény és a döntéshozók figyelmét az élelmezési gondok orvoslásának fontosságára világszerte. A kezdeményezéssel arra is rámutatnak, hogy az élelemhiány nem csak távoli országok és népek gondja, hanem az adományozók saját környezetében is élnek olyanok, akiknek az alkalmanként összeállított hat-nyolc kilogrammos csomagok valódi segítséget jelentenek. 

Dennis Engel, a BTK Modern Filológiai Intézetének oktatója, amerikai magyarként, 2013 óta rendszeresen, minden évben két alkalommal szervezi meg az UFWH (Universities Fighting World Hunger, Egyetemek harca az éhezés ellen) akciót a Miskolci Egyetemen, tavasszal és ősszel. Utóbbit az élelmezési világnaphoz igazítva. Dennis elmondta, itt élőként küldetésének érzi, hogy segítsen és Miskolcon is megszervezze ezt az egyetemi adománygyűjtést. 
- Ha minden alkalmat beleszámolunk, akkor ez már a huszadik ilyen gyűjtési akciónk 2013-óta, ebből az őszi a tizenkettedik. Remélem, hogy ez már hagyománnyá válik. Az egyetem nem egy elefántcsont-torony, része Miskolcnak, ezzel is próbálunk segíteni az itt élő rászorulókon. 

Az egyetemen kívül párhuzamosan folyik a gyűjtés ebben a három napban az MCC képzési központjában, a Grizzly Sörözőben, az A Leves Gasztroműhelyben és az avasi Tescoban. Ezeken a helyeken is leadhatók az adományok, a pénzbeli támogatások számára vöröskeresztes perselyek vannak kihelyezve, de a szórólapokon látható számlaszámra utalni is lehet – ismertette Dennis. 
Megjegyezte, a hivatalos gyűjtés utáni napokon is lehet még adakozni, az is eljut majd a rászorulókhoz. A számlaszámra történő utalásnál fontos a megjegyzésbe írni, hogy az „Egyetemek harca az éhezés ellen” céljára történik. 

- A célunk, hogy segítsük azokat, akik éheznek. Szeretném, ha az emberek nem úgy gondolnának a rászorulókra, mint akiknek a saját hibájuk, lustaságuk az oka, hogy szegények. Nem szabad őket elítélni. Ezek az adományok családokhoz, gyerekekhez kerülnek, rajtuk segíteni emberi kötelességünk – tette hozzá Dennis Engel. 

Kis Alicia, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének kommunikációs munkatársa rámutatott, hogy ez egy világméretű kezdeményezés, amelyhez csatlakoztak itt Miskolcon. Tavasszal és ősszel van ilyen adománygyűjtés, amelynek apropója az élelmezési világnap, amikor három napon át, idén október 15-17-között, várják az adományokat. Ezek lehetnek tartós élelmiszerek (esetleg tisztító- és tisztálkodási szerek), avagy pénzadományok, amikből a Vöröskereszt vásárol majd élelmiszereket. 

Molnár Marietta, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei koordinátora hangsúlyozta, a miskolci rászoruló családoknak gyűjtenek, akik a rákövetkező héten már meg is kapják a csomagokat. A mai napig már mintegy százötvenen regisztráltak a csomagokért. Az áprilisi gyűjtéskor száz családnak jutott az adományokból. Ezt a számot most szeretnék meghaladni. 

- Tartós élelmiszereket, étolajat, tésztát, konzerveket, rizst, akár bébiételeket is várunk, ezek jelentik a legnagyobb segítséget a rászoruló családoknak. Amint a gyűjtés befejeződik és a befolyt pénzből is bevásároltunk, összeállítjuk az egyenként 6-8 kilós csomagokat, amelyeket a jövő héten már át is adunk az igénylőknek – tájékoztatott Marietta, aki megjegyezte, a tavaly őszi és az idén tavaszi gyűjtés nagyon sikeres volt, átlagosan 320-340 kilogramm között adtak le az emberek tartós élelmiszert és megközelítőleg 250 ezer forint pénzadományból tudtak vásárolni. Remélik, hogy a mostani gyűjtés is legalább ilyen eredményes lesz.  

A Miskolci Egyetemen és az említett gyűjtőhelyeken október 17-ig, általában reggel 9-től délután 14 óráig, az avasi Tescoban 16 és 18.30 között várják a nagylelkű felajánlásokat a Vöröskereszt munkatársai és az egyetem önkéntesei.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!