Ugrás a tartalomra

Volt egyszer egy popfesztivál – és lesz is

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. június 03. szombat 21:56
Fél évszázada, 1973. június 10-én tartották azt a miskolci popfesztivált, mely meghatározó eseményként írta be magát a hazai könnyűzenei életbe. Az ötvenedik évforduló tiszteletére idén ismét felelevenítik a rocktörténetírók által csak „magyar Woodstock”-ként emlegetett fesztivált.
Fotók: Fortepan

Miskolc számos kiemelkedő évfordulót ünnepel ebben az esztendőben – a jubiláló kulturális intézmények között mindemellett találunk egy kvázi „intézményesült” eseményt is. A magyar könnyűzenei élet seregszemléjének szánt egynapos rendezvény a DVTK egykori stadionjában már délelőtt kezdetét vette.

A kilátogató mintegy húszezernyi „farmeres” a rendőrök és ifjúgárdisták ölelésében élvezhette a többi közt Koncz Zsuzsa, Delhusa Gjon, a még Demjén Ferenccel erősített Bergendy, a Tolcsvay-trió, a Neoton, a Mini, a Mikrolied vokállal felálló Generál és a miskolci Ex Vér zenekar fémjelezte diósgyőri koncertfolyamot. De aznap adta utolsó hazai koncertjét a Tátrai Tibor szólóitól hangos Syrius és a rövidesen feloszló Illés is – jóllehet, a Gesarolról frissen nevet váltó P-Mobillal ekkor találkozhatott először a közönség.

Első és utolsó – még utoljára
 
Fedor Vilmos tizenéves kezdő zenészként élte át a nem csupán Magyarországon, de Közép-Európában is túlzás nélkül szenzációnak számító fesztivált, melyen nemzedéktársaival testközelből figyelhették a hazai „nagy generáció” legkiválóbbjait, s kaptak átfogó metszetet egy éppen elillanó szellemi éráról.
 
Az idei fesztivál szervezésében is aktív szerepet vállaló helytörténész megkeresésünkre felidézte: a rendezvény ötlete voltaképp a Miskolci Ifjúsági Park létrehozásának szándékára volt hivatott ráerősíteni, minekutána a helyi illetőségű Kurucz Attila kezdeményezéséhez csatlakozó és a szervezésbe beszálló Tolcsvay Béla elképesztő összefogás eredményeképp a fővárosból egészen Borsodig szállította a korszakos előadókat.

A Syrius

Mint megtudtuk: a Miskolc által idén januárban meghirdetett kultúra évén felül azért is érezték a szervezők kötelességüknek a mostani évforduló kiemelt megünneplését, mert az egykori fellépőknek – tekintettel, hogy tíz év múlva a legtöbbjük már a nyolcvanon is túlhalad – ebben a formában vélhetően ez az egyik utolsó lehetőségük az összeállásra.
 
Képzeld, raport egy rockeres popfesztiválból...

Popfesztivál néven került ki a plakátokra, de valójában a kortárs zenei színtér szinte valamennyi irányzatának a képviselői tiszteletüket tették – ez az oka, hogy az utókor előszeretettel használja a rockfesztivál megnevezést, s ezért hirdették meg az ötven évvel későbbit is rockfesztiválként.

Delhusa Gjon

Habár volt mire alapozniuk a szervezőknek az itteni stíluskavalkádra és közönséghangulatra nézvést – elvégre a pezsgő miskolci könnyűzenei élet számos formációt és tömkeleg rajongót termelt ki addigra –, az ország számos pontjáról érkeztek ide koncertezni vágyó fiatalok, akik ahol éppen tudtak, ott vertek sátrat a városban.

A velük szembeni rendőri fellépésre a színpadon utalást tevő Bródy Jánosnak így sikerült aztán a hatalomnál kihúznia a gyufát. Rövid úton államellenes izgatás gyanújával eljárás is indult ellene, aminek nyomán hónapokig járt a bíróságra, sőt, házkutatást és lakhelyelhagyási tilalmat is elrendeltek vele szemben.

A Miskolcra sűrűsödő rocktörténeti pillanatokat még csak fokozta, hogy Bródy "Ha én rózsa volnék" című szerzeménye miatt épp abban az évben tüntették el a lemezboltok polcairól a stadion színpadára aznap ugyancsak kiálló Koncz Zsuzsa albumát. 
 
Mindezektől – valamint a helyi lap által leközölt mintegy hatsoros tudósítástól – eltekintve a fesztiválnak semmilyen visszhangja nem kerekedett a hazai médiában Fedor Vilmos elmondása alapján. Mindössze egy miskolci egyetemisták által készített amatőr film töredékei őrzik annak a bizonyos vasárnapnak a hangulatát.

Egész évben ünnepeljük őket
 
A rockfesztiválhoz kapcsolódva június 9-én a Városháza aulájában rocktörténeti kiállítást rendeznek, amely nem csupán a diósgyőriről szól majd, hanem azokról a nagyszabású összejövetelekről is, amiket határon belül és kívül szerveztek. Aznap egy nemzetközi rocktörténeti konferenciára is sor kerül, melynek a városháza Díszterme ad otthont – sőt, kihirdetik a Volt egyszer egy beatkorszak-blog által meghirdetett cikkpályázat győzteseit is.

Szörényi Levente (Illés)

A Miskolci Kulturális Központ részéről Hímer Bertalan Paya lapunknak elárulta: a huszonkét írásból az első háromba bejutott egy miskolci hölgy is. A konferencián elhangzó előadásokból és a beérkezett pályaművekből – tette hozzá a rockzenei szakíró – egy kötetet is készülnek megjelentetni idén. A DVTK-stadion falára pedig rövidesen felkerül az a tábla, amely a Gárdonyi és az Ady művelődési házakhoz hasonlóan „Poptörténeti emlékponttá” nyilvánítja az e szempontból is ikonikus építményt. 

Képgaléria a Fortepan jóvoltából – nem csupán a Bergendy-együttesről

A ’73-as fesztivál résztvevői közül többen is itt lesznek a rendezvényen. Érkezik a P-Mobil, LGT dalokat játszik a Zenevonat formáció, így vendégeskedik Karácsony János és Solti János is Miskolcon. Tátrai Tibor zenekara, a Godfather, valamint a Török Ádám közelmúltbéli halála okán Papp Gyulával kiegészülő Mini-Artür, illetve a Miskolci ILLÉS EmlékZenekar is zenél a fesztiválon. A régi nagyok mellett a mai fiatalok kedvencei is fellépnek: Ivan and The Parazol, Péterfy Bori és a Love Band és a Bohemian Betyars is muzsikál majd jövő hétvégén.

(A tervezett programról ITT írtunk.) 

További hírek

Olvasnivaló