Ugrás a tartalomra

2032-ig biztosan lesznek Forma-1-es versenyek a Hungaroringen

MTI
Utoljára módosítva
2023. július 22. szombat 16:19
Az erről szóló ötéves szerződéshosszabbitást a 38. Magyar Nagydíj szombati napján írták alá Mogyoródon.
Fotó: hungaroring.hu

A 2032-es idényig biztosan a Forma-1-es versenynaptár egyik helyszíne marad a Hungaroring, miután ötéves szerződéshosszabbítást írtak alá a 38. Magyar Nagydíj szombati napján, Mogyoródon. Az eredetileg 2027-ig érvényes megállapodás meghosszabbításáról Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, valamint Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója és Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója számolt be sajtótájékoztatón.
    
Schmidt Ádám a bejelentéskor elmondta, a versenysorozat jogtulajdonosa a hosszabbítás feltételéül szabta, hogy a 2026-os viadalig elvégezzék a Hungaroring teljes megújítását. "Terveink szerint év végére megszületik a munkákra vonatkozó közbeszerzési eljárás eredménye, majd a kormány támogató döntése után 2024 elején lép hatályba a szerződés és elkezdődhetnek az előkészületi munkálatok" - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a szerződéshosszabbítást a Honvédelmi Minisztérium nevében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter írta alá.
    
Schmidt Ádám kiemelte, hogy a Forma-1-es Magyar Nagydíjat 1986 óta megszakítás nélkül minden évben megrendezték, ezzel a mogyoródi pálya Monza mögött a második azoknak a versenyeknek a rangsorában, amelyek folyamatosan szerepelnek a naptárban. "Ez a futam már régen túlmutat egy egyszerű sporteseményen: Magyarország egyik legfontosabb nemzetközi rendezvénye, amelyre minden évben külföldi szurkolók tízezrei látogatnak el hazánkba, a televíziós közvetítést pedig az egész világon látják" - tette hozzá.
    
Stefano Domenicali úgy fogalmazott, minden egyes helyszínen és eseményen látni szeretnék azt az elszántságot és erőfeszítést, amelyet Magyarországon tesznek a fejlesztések, valamint a szurkolók kiszolgálásának javítása szempontjából. "Különleges pálya ez, amit a gyönyörű magyar főváros, Budapest közelsége csak fokoz - ezt a futamot minden versenyzőnk és szurkolónk nagyon várja" - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.
    
Gyulay Zsolt azt mondta, a tervek szerint a 2026-os Magyar Nagydíjra teljes egészében megújul a pálya - a főépülettel, a főlelátóval és a szurkolói zónával együtt -, így az új szerződéses periódusban világszínvonalú környezetben láthatják vendégül a csapatokat és a szurkolókat. "Hatalmas büszkeség és nagy megtiszteltetés számunkra a szerződéshosszabbítás, amely azt mutatja, hogy ebben a kiélezett versenyben, amely az F1-es nagydíjak rendezéséért folyik, mi sikert arattunk" - jelentette ki az elnök-vezérigazgató, majd kiemelte, hogy kollégáival nyolc évvel ezelőtt kezdtek el dolgozni a nagyszabású fejlesztés előkészítésén, és most "végtelenül boldog", hogy erőfeszítéseiket siker koronázta.
    
A 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj négy napja alatt - a jegyeladási adatok alapján - több mint 300 ezer nézőre számítanak Mogyoródon. Az időmérő edzést 16 órától rendezik, a 70 körös versenyre pedig vasárnap 15 órakor kerül sor.

További hírek

Olvasnivaló