Ugrás a tartalomra

Akadálymentesítés: a MESZEGYI intézményeit járták be

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. december 07. csütörtök 12:53
Miskolc önkormányzata pár hete látott hozzá a városban működő oktatási és szociális intézmények akadálymentességének felméréséhez. Ennek részeként csütörtökön a többi közt a MESZEGYI-hez tartozó Család és Gyermekjóléti Központot térképezték fel.
Fotók: Osztie Tibor

A két évvel ezelőtt született Helyi Esélyegyenlőségi Program számos egyéb törekvésén túl a speciális intézmények akadálymentesítésére és fejlesztésére is komoly hangsúlyt fektet. Így az önkormányzat által megfogalmazott célokba illeszkedik az az intézkedési terv is, melynek keretében csütörtök délelőtt a Mátyás király u. 15. szám alatti intézményt vizsgálták meg a fogyatékossággal élőket képviselő civil szervezetek.

Melyek – ahogy azt megírtuk – másfél hónapja a Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményt látogatták meg ugyanezen célból. A Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely képviselői ezúttal is arra voltak kíváncsiak, mennyiben felel meg az akadálymentességi kritériumoknak az intézmény.

Habár a bölcsődéből kialakított épületegyüttesben nincsenek komoly szintkülönbségek, a MESZEGYI képviselőinek, Kerek Judit civil és esélyegyenlőségi referensnek és Varga Andrea alpolgármesternek a jelenlétében megtartott bejáráson az érintett fél hangot adott építő szándékú észrevételeinek.

– Örömteli, hogy akadálymentesítés alatt már nem csupán a mozgás-, hanem a látás- és hallássérültekre, továbbá az értelmi fogyatékkal, autizmussal és spektrumzavarral élőkre is gondolnak a miskolci intézményfenntartók – fogalmazott a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete nevében a szakmai műhely vezetője. Barnóczki Gábor legfőképp a kontrasztos információs táblákat és a taktilis útburkolati jeleket hiányolta.

Gergely István is rámutatott néhány olyan, a kívülálló számára föl sem vetődő „apróságra”, melyek esetenként nem várt kihívás elé is állíthatják a mozgásukban korlátozott ügyfeleket – netán az intézményben elhelyezkedni kívánó majdani munkavállalókat. Ugyanakkor a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének elnöke pozitívumként regisztrálta a mozgássérült-parkolót.

– Vegyes képet mutatnak intézményeink. A nemrég felújítottak esetében komoly előrelépések történtek, éppen ezért fontos, hogy a jövőben felújítandók esetében már a pályázati közbeszerzések és a tervezés során beépítsük a javaslatokat – szögezte le a területért felelős alpolgármester, aki szerint ezek az alkalmak jelentős tanulságok levonására nyújtanak lehetőséget az intézmények vezetői és a város döntéshozói számára.

Varga Andrea hangsúlyozta: a bejárások részei annak a közös tanulási folyamatnak, melynek keretében el tudják mélyíteni az akadályok leküzdéséhez elengedhetetlen szemléletmódot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!