Ugrás a tartalomra

Anyák napi örömkoncertet ad vendégfellépőkkel a perecesi fúvószenekar

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. május 05. vasárnap 21:30
Zene, ének és tánc szerepel a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar anyák napi rendezvényén a Művészetek Házában május 5-én, délután 5 órától.
Képünk illusztráció / Fotó: Horváth Csongor

Fúvós Május címmel hirdetett koncertet vármegyénk egyik meghatározó formációja, a „kulturális örökség” értékdíjas Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar. A hazánkban kuriózumnak számító zenekar repertoárján a fúvószenekari irodalom valamennyi stílusa megtalálható. Játszanak klasszikus és kortárs zenekari műveket, de műsorukból nem hiányoznak a mai kor népszerű dallamai, a híres filmslágerek, operett-részletek és nyitányok sem. 

A színes és minden korosztályt megszólító anyák napi koncerten a többi közt felcsendülnek majd olyan énekelhető és táncra perdítő dallamok, mint a Jó szerencsét induló, a Herkulesfürdői emlék dalkeringő, egy John Williams és két foxtrot szám, a kilencvenes évek, valamint az Abba együttes slágereiből összeállított egyveleg. A koncert olyan különlegességeket is tartogat a nagyérdeműnek, mint például egy fergeteges dobszólóra épülő fúvósszám, vagy a vérpezsdítő spanyol betét a Ködmön táncosaival.

– A mindenki kedvére való színes program lehetőséget nyújt tehetséges fiatalok bemutatkozására is – tudtuk meg Gecse Attilától, a zenekar elnökétől. Ennek megfelelően a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium és a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának harsonás növendékeiből összeáll egy harsona kvartett. Szólóénekkel fellép a koncerten Havasi Renáta, a Miskolci Nemzeti Színház énekkari művésze, Magyar Gréta középiskolai tanuló, a Zenita Alapítvány versenyének első helyezettje pop és musical kategóriában, de a zenekar egyik tagja is. A műsort a Ködmön Formációs Táncegyüttes színesíti majd. A koncerten Kulcsár József vezényel.

A rendezvény küldetése, hogy a fiatalabb korosztályokkal is megszerettesse a fúvósmuzsikát, amely fél évszázaddal ezelőtt a városi élet elválaszthatatlan része volt önfeledt, örömteli szórakozást nyújtva a családoknak. A koncert ezt az örömöt szeretné átadni a nézőknek.

A Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar 1911-ben alakult. Hagyományaik szerint szeretnek szórakoztatni, őrzik és ápolják az elődökről rájuk maradt bányász hagyományokat. 

Az együttes 2016-ban a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség rendezésében, koncert fúvószenekar kategóriában „Arany” minősítést szerzett. 2019-ben felvételt nyertek a Borsod Megyei értéktárba, majd ugyanebben az évben, a „kulturális örökség” kategóriában értékdíjasok lettek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!