Ugrás a tartalomra

A Baráthegyi Majorságba látogatott a norvég nagykövet

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. április 05. péntek 16:42
A Baráthegyi Majorságba látogatott Rine Skymoen, Norvégia budapesti nagykövete pénteken, hogy megtekintse a Magyarországon elsőként létrehozott szociális farmot.
A nagykövet az alapítvány munkájával ismerkedik /Fotó: Osztie Tibor

A csaknem 25 éve működő miskolci Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorsága az első szociális farm hazánkban, amely több mint 20 éve jött létre. Az alapítvány a Magyar Szociális Farm Szövetséggel 15 éve folytat lobbi tevékenységet annak érdekében, hogy az országban máshol is létrejöhessenek hasonló megoldások, amit eddig a jogi szabályozás nem tett lehetővé. A folyamatot az lendítette előre, hogy 2014-ben a Szimbiózis Alapítvány közel 56 ezer euro támogatást kapott „A szociális farmok létrehozása Magyarországon” című projektre a Norvég Civil Alaptól.

Az alapítvány jelenleg már több mint száz főnek biztosít munkát, akik közül 82 fő fogyatékos vagy megváltozott munkaképességű személy. Ők a kertészetben, konyhán, az állattartó telepi részen, a sajtüzemben, a gyümölcsfeldolgozóban, az asztalos-, fazekas- és kézműves műhelyekben, vagy a vendégváró-turisztikai egységekben dolgoznak.

– A szociális farm egy vidékfejlesztési eszköz, a vidéken maradásnak, a vidéki életnek és fennmaradásnak a nagyon fontos támogatási rendszere, amelynek egyik lényeges eleme, hogy újragondolja a szociális ellátást. Azáltal, hogy az itt élők szabad levegőn vannak, állatokról gondoskodnak, részt vesznek a növények gondozásában egészségesebbek is lesznek, hiszen ezeknek a tevékenységeknek bizonyítottan gyógyító hatása van – fejtette ki Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke.
 

Nagy jelentősége van annak is – tette hozzá –, hogy a fogyatékos személyek a majorságban manufaktúrában dolgoznak, ami képessé teszi őket arra, hogy a látogatóknak megtanítsák a különböző mesterségeket, ami nagyon fontos az önértékelésük növelése szempontjából. A majorságban a látogatók azt tapasztalják meg, hogy a fogyatékosok is képesek értékteremtő munkára és tudnak teljes értékű életet élni, amihez az is hozzájárul, hogy rendes munkaszerződéssel dolgoznak.

Rine Skymoen, Norvégia budapesti nagykövete örömének adott hangot, miután megtekintette a majorságot. Nagyon fontosnak nevezte, hogy az itt élők tartalommal tudják megtölteni az életüket. Örül annak is, hogy a Norvég Civil Alap támogatásának segítségével mindez létrejöhetett. Különösen fontosnak nevezte, hogy a fogyatékos személyek által megtermelt termékek eladása bevételt hoz az alapítványnak.
 

Veres Pál, Miskolc polgármestere arra mutatott rá, hogy a Szimbiózis Alapítvány már csaknem 25 éve orvosol egy olyan megoldatlan problémát nagy-nagy minőségben, amely a magyar társadalomban általánosan még terjedt el. Ez pedig a fogyatékkal élő fiatalokról, és felnőttekről való olyan szintű és jellegű gondoskodás, amely képessé teszi őket arra, hogy teljes értékű emberekké válhassanak a társadalomban és értelmes életet élhessenek ebben a közösségben, ami Jakubinyi László elszánt és kitartó munkájának köszönhetően a Baráthegyi Majorságban megvalósult.

Veres Pál hangsúlyozta, hogy ez közösségi összefogás nélkül nem jöhetett volna létre. Éppen ezért nagyon fontos ezeknek a közösségeknek a támogatása. A városvezető hozzátette, az olyan közösségek munkája, mint a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorsága elengedhetetlenek a mai világban, hiszen az alapítvány lehetőséget nyújt azoknak a fogyatékos és megváltozott munkaképességű embereknek, akik számára a hagyományos munkaerőpiac nem elérhető. Végül a polgármester a szociális farmok létrehozására biztatta a helyi önkormányzatokat és a civil szervezeteket, hiszen véleménye szerint nagy szükség van rájuk.
 

A lehetőség már adott, hiszen a tizenöt éves lobbi tevékenység eredményeképp tavaly november közepén megjelent a szociális farmok könnyített létrehozását és működését szabályozó miniszteri rendelet. Idén pedig a „Vidékfejlesztési együttműködés a társadalmi vállalkozások fejlesztéséért” pályázati felhívás keretében több mint másfél milliárd forintot osztanak szét szociális farmok létrehozására és támogatására, projektenként várhatóan negyven millió forint értékben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!