Ugrás a tartalomra

Csaknem százhetven férőhellyel adták át a felújított Heim Pál Bölcsődét

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. május 15. szerda 17:19
Duplájára nőtt a Heim Pál Bölcsőde befogadóképessége, és műszakilag is Miskolc egyik legmodernebb intézményévé vált – mindezt összesen 860 millió forintból valósította meg az önkormányzat.

Mint ismert, korábban a hat szárnyból álló komplexumnak csupán a felében működött bölcsődei nevelés. Az elvégzett infrastrukturális és gépészeti beruházásoknak köszönhetően mostanra azonban a teljes épület megújult, így a maradék három szárny is funkciót kapott a Kassai utca 19. szám alatti intézményben. A férőhely-bővítést és az energetikai felújítást két uniós projekt keretén belül valósították meg.
 
A beruházásra eredetileg 616 millió forintot nyertek el, a kivitelezési munkák során több esetben előre nem látható problémák merültek fel, amelyeket pótmunkaként végzett el a kivitelező. Ilyenek voltak például az épület vízszigetelési munkái vagy a repedt falak statikai megerősítése, illetve az időközben szükségessé vált aljzatbetonozás. Ezekre a munkákra többlettámogatást ítéltek meg csaknem 164 millió forint értékben.

A felújított bölcsőde átadásán a műszaki paraméterek ismertetésén túl Veres Pál emlékeztetett: amikor a városvezetés az uniós operatív programokat elindította, végig az lebegett a szemük előtt, hogy azok egyértelműen a miskolci lakóközösségek javát szolgálják. A polgármester egyúttal felidézte a „Gondoskodó Miskolc” elnevezésű programot is, mely ugyancsak zászlajára tűzte a város szociális hálójának megerősítését.
 
Tágasabban, levegősebben 
 
Ahogy azt lapunk megírta: az átalakítás térbeli megvalósulásának az nyitotta meg lehetőséget, hogy mindezzel egy időben – a bölcsődével sokáig egy épületben működő – családsegítő és gyermekjóléti ellátást biztosító Kassai utcai Területi Szolgáltatási Központ a MESZEGYI Mátyás király utcai szolgáltatási központjában új épületet kapott.

A Heim Pál Bölcsőde a felújítás előtt 84 bölcsődés korú gyermek gondozását 3 gondozási egységben, azaz 6 csoportban biztosította. A projekt célja volt, hogy a további 3 épületszárnyban is bölcsődei funkció alakuljon ki, és az egész épület bölcsődeként üzemelhessen, mindezzel jelenleg már 168 gyereket tudnak fogadni.
 
Az épület falain belül a szülők vadonatúj, a bölcsőde működéséhez és a gyerekek fejlődéséhez elengedhetetlen bútorokat, játékokat, textil termékeket, valamint az étkezéshez és működéshez kapcsolódó eszközöket is fellelhetnek. Sőt, a beruházás keretében egy beépített szekrény beszerzéséről is gondoskodtak az önkormányzattól. Ezekre is többlettámogatást kaptak, csaknem 96 millió forintot.

Badány Lajos alpolgármester, egyben a körzet önkormányzati képviselője a városrész egyik legnagyobb közelmúltbéli fejlesztésének nevezte a mostanit. Mint hangsúlyozta: örömmel konstatálja, hogy az általa vezetett választókerületben egyre több a családos fiatal, akik miatt rendkívül lényeges, hogy erősítsék a legkisebbek intézményi ellátását. 
 
Hidegben, melegben


Egy másik forrásból az épület energetikai korszerűsítése is megvalósult, miután 294 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el. A munkálatok tavaly februárban kezdődtek. 

A projekt célja az épületben tartózkodók hőérzetének, komfortérzetének javítása volt. Az épület energiafelhasználásának és üzemeltetési-fenntartási költségének csökkentésével nem utolsósorban hozzájárul az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság céljának eléréséhez is.

Mocsári László képgalériája

A beruházás során elvégezték az épület egészének utólagos külső hőszigetelését, a lapostető hőszigetelését, csapadékvíz elleni szigetelését, valamint az új fűtési rendszer kiépítését és a homlokzati nyílászárók cseréjét. Ezzel együtt a napelemes rendszert is kiépítették, amit az úgynevezett vissz-watt védelmi rendszerrel is megtoldották – tudta meg stábunk Kiss Gyöngyitől, a bölcsőde vezetőjétől.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!