Ugrás a tartalomra

Egymás keresztjét hordozzák a csíksomlyói zarándokok

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 20. hétfő 10:59
A miskolci csoportvezetővel haladó Szent Anna gyalogos zarándokcsoport medvékkel is találkozott.
A ViaPartium Zarándok Egyesület Szent Anna zarándokcsoportja Mezőkeszün / Fotók: magánarchívum

A pünkösd az összmagyarság életében szorosan összekapcsolódik a csíksomlyói búcsúval. A Kárpát-medencében élő zarándokok minden évben találkoznak itt, hogy békében együtt ünnepeljenek és kifejezzék összetartozásukat. A híres erdélyi Mária-kegyhelyre gyalogos zarándokcsoportok is elindulnak, akik vallják, hogy a testi erőfeszítés segíti a kiüresedést, így azt is, hogy közelebb kerüljenek Istenhez. Mindenki különböző imádságos szándékra ajánlja fel az útját és másokért is közbenjár. 

A legtöbben Budapestről indítják útjukat, és mintegy 900 kilométert tesznek meg körülbelül 40 nap alatt a Mária Út nyugat-keleti szakaszán. A csoportokat szervező ViaPartium Zarándok Egyesület elnöke miskolci, aki maga is gyalog teszi meg csapatával a hosszú utat immár 16 éve. 

Miskolcon is áthaladtak

Hernádi Béla, a ViaPartium Zarándok Egyesület elnöke, a Szent Anna zarándokcsoport vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy 11 fős csapatával kedd délelőtt a hargitai Zetelakán jártak. A zarándokcsoportjuk három tagja március 18-án Máriazellből indult és már 1200 kilométert gyalogoltak. Az április 8-án Budapesten csatlakozók körülbelül 750 kilométernél, a máriapócsiak pedig 400 kilométernél tartanak. 

A mezőkeszüi református templomnál

- Személy szerint én Miskolcon élek, de csoportvezetőként Budapestről indultam. Viszont áthaladtunk Miskolcon is, ahol minden évben betérünk a Gömöri pályaudvar mellett található Szépkorúak Házába. Ott él egy rátkai hölgy, aki több mint tíz évvel ezelőtt többször szeretettel fogadott minket csíksomlyói zarádoklatunk során az otthonában. Az ő horgolt virága díszíti a keresztünket, amit magunkkal viszünk – osztotta meg a szervező egyesület elnöke.

A közös imában erő van

- Egy kis könyvbe beírjuk azokat az imaszándékokat, amit mások nevében viszünk el a csíksomlyói Babba Mária lábához, úgymond egymás keresztjét hordozzuk. A székely zászlónkat és a Via Partium Egyesület zászlaját minden településen nemzeti színű, vagy más szalaggal ékesítik a helyiek, akik fogadnak minket. A szalagokat szintén elvisszük úti célunkhoz. Szalagkötések alkalmával a csángó Mi Atyánkat énekeljük – fűzte hozzá. 

A Csíksomlyóra igyekvő gyalogos zarándokcsoport Nagysármáson

– A Jóisten eddig nagyon kegyelmes volt hozzánk az időjárással. Összesen két napon esett az eső és másik kettőn szemerkélt. Egyébként a miénk egy gyakorlott, jó fizikai kondícióban lévő zarándokcsapat, akik közül négy nyugdíjas kivételével mindenki aktív dolgozó még. A legidősebb tagunk 70 éves és két székely zarándok is együtt gyalogol velünk, akik tudnak románul. A zarándoklaton mindig közelebb érezzük magunkat a Teremtőhöz és átéljük, hogy a közös imádságnak nagy ereje van – hangsúlyozta. 

Mindenhová gyalog járt

Kifejtette, hogy a kezdő zarándokoknak fokozatosságot szokott ajánlani. Azt nem javasolja, hogy a 40 napos úttal kezdjék. Tudatta, hogy ő maga úgy készült föl, hogy Miskolcon mindenhová, még bevásárolni is gyalog ment. Bár a csomagszállítás megoldott Csíksomlyóig, de 8 kilogrammnál nehezebb hátizsákot nem praktikus vinni, mert ha bármi történik, háton kell továbbcipelni. 

Hídalmáson át vezetett az utuk

Elmesélte, hogy idén különleges élmény volt számukra, amikor egy román család látta őket vendégül és a székely zászlójukkal fotózkodtak. Sőt még medvékkel is találkoztak. Egy szakaszon két kan medve jött velük szembe, de mivel beszélgetve, nagy hanggal voltak, körülbelül 50 méterre elkerülték őket. - Még az erdélyi medvék is félnek az embertől, csak a bocsos anyamedvéktől kell tartani - említette. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!