Ugrás a tartalomra

Emlékkiállítással tisztelegnek a nyolcvan esztendős Bodonyi Csaba előtt

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. november 22. szerda 19:56
A Bodonyi 80 tárlat szerdán nyílt meg a Kós-házban, ahol tíz tablón mutatja be az alkotó munkásságát. 
Fotó: Mocsári László

Bodonyi Csaba Kossuth-, Ybl-, Pro Architektura, Príma és Nemzet Művésze díjas építész munkásságát mutatja be az a tárlat, ami szerdán délután nyílt meg a Kós-házban Bodonyi 80 címmel. 

Az eseményen előbb Juhász-Nagy Balázs, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamara elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki úgy fogalmazott, minden alkalom kiemelt jelentőségű, mikor a Kós Károly által tervezett 1931-ben épült, műemlék épületben rendezvény van, de külön öröm az, mikor olyan jeles eseményhez kapcsolódik az, mint amilyen Bodonyi Csaba születésnapja. Kiemelte, a ház az elmúlt években több nagynevű helyi építész évfordulóinak is helyt adott már. 

Ezt követően Rudolf Mihály Ybl-, és Pro Architektura díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja köszöntötte Bodonyi Csabát, Ybl- és Széchenyi-díjas építészt, az MMA rendes és alapító tagját, az Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémia Bizottsága Széchenyi István Művészeti Akadémia alapító tagját és annak Épített Környezeti Szakbizottságának Alapító elnökét. 

- Az aranydiplomás Bodonyi Csaba iskolateremtő építész. Az ország észak-keleti régiójában végzett ötvenöt éves munkásságával magas szintű, következetes, és Európában is számon tartott építészéletművet hozott létre. Szakmai atyja Plesz Antal, Bodonyi Család viszont mindig is érdekelte a sok mérnöki és székely furfang, így egy további, választott tanára és példaképe Sámsondi Kiss Béla – hangsúlyozta Rudolf Mihály, aki ezt követően ismertette Bodonyi Csaba életét és munkásságát. 

Mint mondta, első megbízása az Edelényi Ifjúsági Ház, majd a miskolci Egészségügyi Szakközépiskola volt, melyeket a szakma nem sokkal később Ybl-díjjal ismert el. Bodonyi Csaba nevéhez fűződik még Miskolcon többek között a Tudomány és Technika Háza, a Miskolci Nemzeti Színház felújítása és bővítése, a Barlangfürdő bővítése és a Béke Mozi átalakítása Művészetek Házává. 

És még sok fotó az eseményről a galériában! Kattints a képre!

Bodonyi Csaba 1997ben Pro Urbe díjat, 1999-ben és 2006-ban alkotói díjat kapot Miskolctól, 2011-ben pedig a város díszpolgára lett. de Tokajban végzett több évtizedes főépítészi munkájáért 2003-ban ő lett az év fóépítésze és éppen az évben Építészeti Nívódíjat is kapott, 2006-ban Príma-díjas lett.  

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!