Ugrás a tartalomra

Emléknappá nyilvánították a világhírű miskolci forgatókönyvíró születésnapját

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. december 06. szerda 11:28
A Magyar Hollywood Tanács Pressburger Imre-emléknappá nyilvánította december 5-ét, az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Pressburger Imre születésnapját.
Fotó: Juhász Ákos

Pressburger Imre (1902-1988) angol forgatókönyvíróként lett halhatatlan. Michael Powellel közös, látványban és elbeszélésben egyaránt szellemes és merész filmjeiket a közönség éppúgy nagyra becsülte, mint a kortárs kritika. A filmipart - vagy filmművészetet - körülvevő dicsfényből alighanem a forgatókönyvíróra vetül a legkevesebb. Ritka az olyan eset, mint Pressburgeré, aki 1902. december 5-én Miskolcon született.

Jól ismert és elismert forgatókönyvíró lett, híres és gazdag ember: valóságos sztár, mégpedig egy olyan foglalkozásban, ahol ez igazán kivételesnek számít. Az angol film huszadik századi történetének jó húszéves korszakán hagyta rajta művészi kéznyomát, 1939-től - első sikeres angol filmje, A kém feketében bemutatójának éve - nagyjából 1956-ig, utolsó igazán sikeres filmjéig (A River Plate-i csata). Pressburger a 49. Szélességi fok című filmért kapta meg a legmagasabb filmes kitüntetést, az Oscar-díjat.

Fotó: Horváth Csongor

Világhírére emléktábla emlékeztet miskolci szülőházának falán. A Magyar Hollywood Tanács - megalakulásától, 2016-tól kezdve - támogatja egy filmes emlékház létrehozását Pressburger szülőházában.

(MTI)
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!