Ugrás a tartalomra

Ezúttal Karinthy novellája győzött, Babits költészete kicsit alulmaradt

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. május 06. hétfő 17:29
Elkezdődött a 2024-es érettségi időszak hétfőn a magyar írásbeli vizsgával. A diákok lexikális tudására és nyelvtani készségeire egyaránt szükség volt a feladatok megoldásához.
Fotók: Juhász Ákos

Az érettségiző diákokat hétfőn reggel Miskolcon a Lévay József Református Gimnáziumban faggattuk arról, mire készülnek, mennyire izgulnak, a négyórás írásbelit követően pedig a Fráter György Katolikus Gimnázium tanulói avattak be abba, hogyan sikerült megoldaniuk a feladatsort. 

- Az idén az első olyan érettségi vizsgát éljük meg, ami a 2020-as NAT követelményei alapján épült fel, ezért nagy az izgalom nem csak a diákok felkészültsége miatt, hanem azért is, hogy az új feladatlapok és a rendszer hogyan fog vizsgázni – mondta Kerboltné Tóth Edit, a Lévay József Református Gimnázium tanulmányi igazgatóhelyettese. Hozzátette: hiszen előtte nagyon sok kérdés merült fel és bírálat is volt az új érettségivel kapcsolatban. 

- Egészen három hétig zajlanak majd az írásbeli érettségi vizsgák. Az első héten a mindenkit érintő nagy tantárgyak: a magyar, matematika és történelem, illetve az idegen nyelvek lesznek. A jövő héten már a választott tantárgyakból adnak számot a tanulók – jegyezte meg az igazgatóhelyettes. 

Kiss Jázmin Eszter magyar-történelem-média tagozatos osztályba járt, magyarból emelt szinten érettségizik a Lévay-ban. Külön felkészülést nem igényelt számára ez a vizsga, mert korábban OKTV-n vett részt, csak átismételt pár dolgot, illetve az esszé írást gyakorolta – tudtuk meg. Alapjában véve nyugodtan vágott neki az érettséginek, a témákat, feladatokat azonban izgatottan várta. 

Akik nem a műelemzést választották, azoknak Babits Mihály költészetéről kellett egy általános téma kifejtő esszét írniuk, de valószínűleg ők voltak kevesebben, mert – ahogyan arra fény derült – a legtöbb diák a novellát választotta. Többeknek pedig az irodalmi teszt okozott némi nehézséget. 

- Ahol nem volt biztos a megoldásban, ott próbált következtetni, az irodalmi teszt elég nehéz volt, a sok gyakorlás ellenére is – mondta Matyika Miksa, a Fráter György Katolikus Gimnázium tanulója. A műelemzést állítása szerint jól megoldotta. Nagyjából olyan volt, mint amilyenre számított, nagy meglepetés nem volt a feladatokban – emelte ki.

Galambvári Sára, aki szintén a Fráter tanulója, emelt szintű magyar érettségit írt. Elmondta, hogy annyiban biztosan más volt a középszintű írásbelitől, hogy több világirodalmi kérdés volt. Precízebben kellett tudni a fogalmakat és emellett az esszé feladatban volt egy műértelmezés, ami nehezebbnek bizonyult. Amíg középszinten a Balassi Bálint vagy Karinthy Frigyes biztosan ismerős minden diák számára, addig ez a szerző ismeretlen volt.

Érettségiző diákok /Juhász Ákos képgalériája

- Egy létösszegző költeményt kellett elemezni, illetve volt egy reflektáló szöveg is, amelyet egy paródiára kellett vonatkoztatni. Ehhez azonban lexikális tudás is kellett. Habár a rendelkezésre álló négy óra időtartamot nem használta ki Sára, hamarabb megoldotta a feladatokat, de kihangsúlyozta, hogy rengeteget kellett írni. 

- A minta feladatsorhoz nagyon hasonló volt a magyar érettségi, ezért nagyjából erre számított – hangoztatta Lengyel Marcell. A novellaelemzéstől tartott inkább, de elég sokat gyakorolták az iskolában, így végül nem jelentett problémát Karinthy Frigyes művének értelmezése. Az irodalmi feladatlap okozott némi fejtörést, de egyelőre úgy érzi, hogy összességében jól sikerült megoldani. A matematika megy a legjobban, szereti is a tantárgyat, nem aggódik miatta – tudatta Marcell, majd hozzáfűzte, hogy a három fő tárgy közül a történelemre tanult a legtöbbet, így felkészültnek érzi magát. 

- Ahhoz képest, hogy mennyit tanult rá, voltak feladatok, amelyek kifogtak rajta – vélekedett Vaszily Léna. A memoriterekkel kapcsolatos feladatok nehezebbek voltak, mint amire számított. Léna osztálytársa Buzsik Boldizsár hozzátette, hogy Kányádi Sándor versét nem ismerték annyira, így annak kiegészítése nem ment könnyen. Mindketten a novellaelemzést választották a feladatsor második részében, annak megoldása meglátásuk szerint sikeresnek mondható. A keddi matematika érettségire még egy kicsit gyakorolnak, de már csak a megnyugvás kedvéért, mert sokéves munkájuk, tanulásuk van már ebben, nem okozhat nagy problémát – hangsúlyozta Léna. 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!