Ugrás a tartalomra

A gospel műfaj kedvelői Görömbölyön találhatták meg a számításukat

Detzky Anna / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. szeptember 21. szombat 23:58
Az Ars Sacra családbarát dicsőítő napjára a keresztény zenekarok mellett, tanúságtevők és országos hírű előadók is érkeztek.
Mocsári László képgalériája

„Legyen ez a Te napod!” mottóval dicsőítő családi nap formájában helyet kapott a keresztény könnyűzene is a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál szeptember 21-ei, szombati napján. A tematikus nap programja ökumenikus istentisztelettel kezdődött a görömbölyi görögkatolikus templomban, ahol zenével a Miskolc-Belvárosi Református Egyházközség dicsőítő zenekara közreműködött. Aztán a Görömbölyi Művelődési Házban folytatódott országos hírű zenészek fellépésével. Az eseményt az Ez az a nap! gospel fesztivál ihlette, amelyet idén júniusban a DVTK Stadionban rendeztek meg. 

A program családbarát volt, mesemondók szórakoztatták a legkisebbeket és kézműves foglalkozásba is be lehetett kapcsolódni. A vendéglátásról pedig többek között a Hejőcsabai Vadkovászos Pékség gondoskodott. 

Kárpát-medence szerte ismert előadók jöttek el. Köztük Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes zenésze, aki a Szentírásból hangszeresen feldolgozott részeket adott elő. 

Böjte Csaba árvái adtak elő egy színdarabot Assisi Szent Ferenc életéről / Fotók: Mocsári László

Továbbá Böjte Csaba testvér, ferences szerzetes, aki nagyszalontai gondozott gyermekeivel érkezett. A gyerekek Assisi Szent Ferenc életéről adtak elő egy színjátékot, a ferences jubileumi évhez kapcsolódóan, amely Szent Ferenc stigmatizációjának 800. évfordulója. 

Isten dicsőségére zenélnek

- A Miskolci Ars Sacra Fesztivál szervezőivel úgy gondoltuk, hogy a zenei programok között legyen egy olyan örömteli nap, amikor a könnyűzene is megszólalhat. Ezért meghívtuk azokat a miskolci dicsőítő együtteseket, amelyek már több helyszínen, több közönség előtt szolgálatot végeztek. Ezt ők is így mondják, tehát nem fellépnek, hanem Isten dicsőségére adnak elő megzenésített zsoltárverseket, vagy más dicséreteket – nyilatkozta stábunknak Kardos Katalin nívódíjas szerkesztő-riporter, az Éltető Lélek Irodalmi Kör művészeti vezetője, a fesztivál dicsőítő napjának társszervezője, aki Veczán Pálnéval közösen munkálkodott a rendezvényen. 

Kardos Katalin a dicsőítő nap társszervezője

- Tavaly ezt az eseményt a II. János Pál pápa téren rendeztük meg, idén pedig Görömbölyön. Szakrális térnek is mondható a helyszín, hiszen a helyi görögkatolikus és a római katolikus templom közrefogja a művelődési ház mellett található szabadtéri színpadot – részletezte. 

Tanúságtevők és táncház

Elmondta, hogy színpadra állt a 4 The King zenekar, a hejőcsabai református gyülekezet lelkészének, feleségének és öt gyermekének együttese. Egyúttal az egyik fiúnak, Jobbágy Domonkosnak, 17 éves Lévay-s diáknak nyílt kiállítása akvarell képeiből a művelődési házban. Emellett az Avasi Református Templom Örömhír együttese, a Kezdőkör Band a jezsuita Isteni Ige Templomából, valamint a Christeve Együttes, amelynek tagjai Bódvaszilasról, Szendrőből és Debrecenből jöttek. 

Mindenféle korosztályból voltak érdeklődők

Hozzátette, hogy a dicsőítő zenekarokon kívül meghívtak tanúságtevőket, akik arról beszéltek, hogy amikor megismerték Jézus Krisztust, ő hogyan volt segítségükre az életük válsághelyzetében. Az országos Ars Sacra Fesztivál mottója: „Az Igazság békét teremt!” (Iz.32,17) jegyében pedig Sáry Pál egyetemi professzor tartott előadást a jog és a Biblia összefüggéseiről. Mivel a Szentírásban benne van, hogy énekszóval, dobbal, citerával és még tánccal is dicsőítsük az Istent, ezért a napot az Esztenás Zenekar táncháza zárta. 

Hinnünk kell a változásban

Szerkesztőségünk tagjai Böjte Csaba testvér és árvái délutáni produkciójára látogattak ki. A ferences szerzetes az általa több mint harminc éve Déván alapított Szent Ferenc Alapítvány indulásáról mondott pár szót. Az alapítvány keresztény szellemiségű árvaház-hálózata jelenleg 900 gondozásba vett gyermekről gondoskodik Románia szerte, magyar nyelven. 

Böjte Csaba ferences szerzetes nagyszalontai gondozott gyermekeivel

„Hinnünk kell abban, hogy a Szentírást valóra lehet váltani. Sokszor úgy érzem, hogy a korlátok nem körülöttünk vannak, hanem a fejünkben. Hinnünk kell abban, hogy lehet egy jobb világ és mások, de mi magunk is meg tudunk változni. A nevelésben nagyon fontos, hogy jónak lássuk a gyerekeket, mert az már önmagában megszépíti a lelküket” – hallhattuk Böjte Csaba atyától. 

(Borítókép: A Kezdőkör Band játéka / Fotó: Mocsári László)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!