Ugrás a tartalomra

Háromszáz görögkatolikus fiatalt várnak a Centenáriumi AkroFesztre

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. június 13. csütörtök 11:41
A Miskolci Apostoli Exarchátus százéves évfordulója alkalmából különösen nagyszabású lesz az ide görögkatolikus fesztivál.
A tavalyi AkroFesztre is sokan eljöttek / Fotók: migorkat.hu

„Hűségben és reménységben” mottóval rendezi meg június 13-án, csütörtökön 9-től 16.30-ig a Centenáriumi AkroFesztet, az Akropolisz Szabadtéri Színpadon, vagy eső esetén a Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnáziumban, a Miskolci Egyházmegye Görögkatolikus Ifjúsági Fóruma. A görögkatolikusok nyári fesztiválja mindig népszerű szokott lenni a felekezethez tartozó fiatalok körében. Azonban a Miskolci Egyházmegye centenáriumi évének apropójából idén több mint háromszáz résztvevőre számítanak szerte az egyházmegyéből - például Miskolc, Edelény, Kazincbarcika, Sátoraljaújhely - és a Felvidékről. 

- A Miskolci Apostoli Exarchátus jogutódja a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye, amely egész évben ünnepli a centenáriumát. A rendezvénysorozatát a „Hűségben és reménységben” mottóval hirdette meg. Ennek jegyében szerveződik idén az AkroFeszt is, bízunk benne, hogy felszabadult, vidám hangulatban –nyilatkozta szerkesztőségünknek Salai Szabolcs atya, szervező, a Miskolci Egyházmegye Ifjúsági Irodájának vezetője. 

- Szeretnénk érzékeltetni, hogy mennyire jó görögkatolikusnak és kereszténynek lenni és ehhez a közösséghez tartozni. Reméljük, hogy ebből mindenki erőt és reménységet tud meríteni – fűzte hozzá. 

Tanúságtétel a 2023-as AkroFeszten

– A megnyitót Makkai László atya, a Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkolégium igazgatója fogja tartani. Délelőtt a mottó alapján görögkatolikus atyák fognak beszélni a hűségről a párkapcsolatban és a hűségről a görögkatolikus hagyományainkhoz. A témák között szó esik majd az evangéliumról, mint erőforrásról, illetve a szabadság és a szabadosság közötti különbségről. Tanúságtétel is elhangzik majd a hitről – sorolta. 

A tavalyi AkroFeszten is Orosz Atanáz megyéspüspök tartotta a vecsernyét

- Megtekintünk egy visszatekintő videót az elmúlt száz évről. Aztán a videón alapuló interaktív játék és az elmélkedések alapján kiscsoportos beszélgetés lesz. Utána elköltjük közösen a szendvicsebédet. 13 órától először lép fel az újonnan, papokból alakult AcaPriest nevű acapella együttes, amelynek így lényegében ez lesz az ősbemutatója. 14.10-től Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke tart vecsernyét. 15.15-től pedig a Gedeon Reflects zenekar koncertjére szórakozhatnak a jelenlévők. Néhány ifjúsági régiófelelős már jelezte, hogy a rendezvény afterparty-ját is megszervezi – adta hírül. 

AkroFeszt

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!