Ugrás a tartalomra

Háromszáz képpel idézik meg az egykori perecesi vájárképzőt 

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. április 01. péntek 17:33
A kiállítás csütörtökön nyílt meg a Miskolci Galériában és június 6-áig látogatható.

 

Fotók: Parai Roland

Szerencse fel! – a címe annak a kiállításnak, ami csütörtökön délután nyílt meg a Miskolci Galériában és ami az egykori perecesi vájárképző iskola, vagyis a mai Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola alma materének történetét dolgozza fel Kiss Tanne István fotóművész felvételeinek segítségével.

Az eseményen a kiállítás kurátora, a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője mondott köszöntőt. Kónya Ábel úgy fogalmazott, a kiállító több mint kétezer felvételéből válogattak ki körülbelül háromszáz darabot, ezek segítségével igyekeztek bemutatni az 1953-54-ben felépült iskolaépületet. 

A megnyitón Bereznay András játszotta el trombitán a Bányászhimnuszt, mellette Kónya Ábel, Kapusi Krisztián és a képek alkotója, Kiss Tanne István látható. Fotó: Parai Roland

- A képeket tapétaszerűen helyeztük el a falon így, a látogatóknak olyan érzése lehet a fotókat nézegetve, mintha maga is a hét éve elhagyatott épületben járna – mondta a tagintézmény-vezető hozzátéve: a nagy, fekete-fehér képeket 2014-ben az iskola költözésének hónapjaiban, míg a kisebb, színes képeket hét évvel később, 2021 őszén készítette Kiss Tanne István. 


A tárlatot Kapusi Krisztián történész nyitotta meg. „Talán furcsa lehet ennek a kiállításnak a megnyitóján olyan települések nevét hallani, mint Róma, Ravenna, Isztambul vagy Athén. Pedig van párhuzam. Ezeknek a városoknak a lakossága az antikvitás emlékei között éli a hétköznapjait. Mi pedig borsodiak, miskolciak egy letűnt nehézipari civilizációnak a romjai között élünk. Hűlt helye a kőszénbányászatnak, az acélgyártásnak, vaskohászatnak és ezekkel a fogalmakkal eltűnt a szakma becsülete, az anyag tisztelete és ismerete, a mesterek és a tanoncok szimbiózisa és globálisan maga a munkásosztály is” – kezdte Kapusi Krisztián.


A történész emlékeztetett, Kiss Tanne Istvánnak nem ez az első olyan munkája, ami egy letűnt kor miskolci emlékeit örökíti meg. 2011-ben a Miskolci Galéria gondozásában jelent meg Rozsdazóna címet viselő könyve, tíz évvel később, 2021-ben pedig a tárlat megrendezésében is segédkező Észak-Keleti Átjáró adta ki az Öröm hűlt helye, játszótérmaradványok Miskolcon című kötete.


- A két könyv és ez a kiállítás olyan, mintha egy projekt különböző etapjai lennének. Mindhármat összeköti valaminek a nélkülözése: a nehézipari termelés hiánya, a gyerekzsivaj hiánya és az oktatás, a tanárok, a diákok hiánya. Kis Tanne István képei megörökítették a jövő számára annak a letűnt nehézipari civilizáció romjait, melyek közt mi élünk. Nekünk ezek a képek a tények elfogadásában segítenek, de talán hat a következő generációra is. Mert talán az én életemben már nem lesz olyan tapasztalatom, hogy Diósgyőr-Vasgyár és Pereces olyan hangsúlyos városrészei Miskolcnak, mint amilyen érték a történetük, de talán a gyerekek okosabbak, jobb gazdák lesznek - zárta Kapusi Krisztián.

A különleges kiállítás június 6-ig látogatható a Miskolci Galériában hétfő kivételével naponta 9–17 óráig.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!