Ugrás a tartalomra

Hét ország jezsusai vitatkoznak Miskolcon

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. március 18. hétfő 15:35
Ismét nagyszabású Európai Uniós projekt házigazdája a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium.

Hét ország jezsuita iskoláiból érkeztek tanulók Miskolcra. Az egyhetes esemény során angolul zajlik a kommunikáció. A fiatalok bizottságokban dolgoznak fel olyan ügyeket, amelyeket az Európa Parlament is tárgyal.

Fotók: Mocsári László

A JEEP elnevezésű projekt célja, hogy a tizenhét és tizennyolc éves diákok jobban megismerjék a közügyeket, és nem csak nemzeti, hanem uniós szinten is megtanuljanak gondolkodni az adott kérdésekben – tudtuk meg Juhász-Nagy Andrea projektszervezőtől.

Közös imádság

A projekt központi témája az európai demokrácia, amit színesen, több oldalról megközelítve dolgoznak fel a diákok. A cél közel vinni a közügyeket a fiatalok irányába és lehetőséget adni az inter- és intraperszonális intelligencia fejlődésére nemzetközi közegben, idegen nyelven. Mindemellett kiemelt szempont az észak-magyarországi régió szépségeinek bemutatása is.

Litván, horvát, belga, olasz, francia, spanyol és magyar tanulói találkoznak, és angol nyelven végzik majd a feladatokat. A diákok bizottságokban dolgoznak az Európa Parlament által is sokszor taglalt témákban: függetlenség az orosz gáztól, élelmiszerbiztonság, környezetvédelmi kérdések, mesterséges intelligencia alkalmazása az oktatásban.

Holczinger Ferenc igazgató is köszöntötte a diákokat.

A tanulók csütörtökön plenáris ülésen vesznek részt a vágymegyeháza dísztermében, ahol megvitatják az adott témakörök probléma felvetéseit és a megoldási javaslatokat.

További hírek

Olvasnivaló