Ugrás a tartalomra

Hogyan fűtsünk kevesebb füsttel? Tartsuk jó állapotban a tüzelőberendezést és a kéményt!

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 28. szerda 11:26
Az Ökomenedzser Iroda a környezetbarát és hatékony fatüzelés módját mutatja be 4 részes sorozatában. A második részben a tüzelőberendezést és a kéményt karbantartásával foglalkozunk.

Új kályha, kazán vásárlásakor mindig kérjük szakember tanácsát, segítségét! Alapvető, hogy a befűtendő területhez legyen méretezve a berendezés. Sok kellemetlenségtől és felesleges kiadástól megkímélhetjük magunkat, ha jól előkészítjük a vásárlást. A meglévő berendezéseknél pedig nagyon fontos a rendszeres tisztítás és ellenőrzés.  

A fából felszálló vízgőz a kályha belső oldalán és a kéményben kicsapódhat, ami kátrányosodást okozhat. Egy centiméter korom akár 50 százalékkal is csökkentheti a kályha hatásfokát. A korom elzárhatja a füstjáratokat, lassítja a füst áramlását, ami a felgyülemlett fagáz utólagos égéséhez, robbanásához is vezethet. A laza, rosszul záródó kéményajtók, tömítetlen kazántagok, rosszul szigetelt égéstermék-elvezető csövek csökkentik a hatásfokot, ráadásul tűzveszélyesek. Ezért elengedhetetlen a kémények állapotának rendszeres felülvizsgálata.

Szél esetén vagy alacsony külső hőmérsékletnél a kémények huzata erősen megnőhet. Ezen egy megfelelően beépített és működő huzatszabályozó sokat segíthet.  A kéményseprők munkája segíti megelőzni a berendezések hatásfok romlását, a füstgáz esetleges visszaáramlását, valamint a rendszeres ellenőrzéssel a szén-monoxid mérgezés veszélye is csökkenthető.

Ne feledje, a tüzelőberendezés megfelelő állapota és működtetése elsősorban az Ön érdeke! Kis ráfordítással többet spórolhat, ha a megtermelt hő nem a kéményen távozik. A biztonságosan, hatékonyan üzemelő tüzelőberendezéssel a levegő tisztaságát, családja egészségét is óvja, miközben kevesebb tüzelőt használ el.

Ha kérdése van a témában, keresse szakértő ökomenedzsereinket a hungairy@miskolc.hu e-mail címen.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!