Ugrás a tartalomra

Indul a kampány, egyre több papírral

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. április 20. szombat 10:45
Fontos országos és helyi tudnivalókról beszélt a Miskolc Televízió Kilátó című műsorában Ignácz Dávid jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője.
Fotók: Juhász Ákos

Ahogy ismeretes: a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament képviselőinek megválasztásával egy időben, június 9-én választják meg a tizenhárom magyarországi nemzetiség települési, területi és országos nemzetiségi önkormányzatait.

A Nemzeti Választási Bizottság most péntekig küldte meg a választópolgárok számára az értesítőket. Abban az esetben, ha valakihez nem érkezik meg az értesítő, netán megsemmisül vagy elvész, a választópolgárok a polgármesteri hivatalokban található Helyi Választási Irodától új értesítőt igényelhetnek.

Érkeznek a plakátok

A szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítő a választó személyes adatai mellett tartalmazza a választással kapcsolatos legfontosabb információkat: annak a szavazókörnek a számát és címét, ahol a választópolgár szavazni jogosult, a szavazás idejét, illetve azt is, hogy a választópolgár melyik választásokon voksolhat – hangzott el stúdiónkban a Helyi Választási Iroda vezetőjétől.
 

Ignácz Dávid elmondta: az április 20-án induló kéthetes ajánlásgyűjtés során a polgármesterjelölteknek ötszáz, míg az önkormányzati képviselőknek változó mennyiségben, nagyjából hatvan és hetven közötti számban kell majd érvényes ajánlást bemutatniuk. Amennyiben nincs visszalépés, akkor az ezt követően jogerőre emelkedett névsor alapján adhatjuk le voksunkat június 9-én. Plakátokkal és szórólapokkal tehát csak májusban találkozhatunk.

Országosan több tízezer jelölt szállhat ringbe, ami harmincmilliónál is több szavazólap összeszámlálását feltételezi, melyekhez június 9-én este hét óra után foghatnak hozzá a számlálóbiztosok. Annak ismeretében, hogy a pártok EP-képviselőlistáján és a miskolci jelölteken kívül a vármegyei listára is voksolhatunk, mindez már nem is tűnik soknak.

Többfelé kell figyelni

Sőt, Miskolcon tíz nemzetiség képviselőjelöltjére is voksolhatunk – pontosabban voksolhatnak azok, akik magukat valamelyik nemzetiséghez tartozónak vallják, s május 31-én 16 óráig kérik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe. Ők csak ennek kapcsán három szavazólapot kapnak miután egy városi, egy vármegyei és egy országos jelöltre is voksolhatnak. Fontos megjegyzést tett stúdiónk vendége: ezek a zöld szavazólapok – szemben a többivel – csak lezárt borítékban tekinthetők érvényesnek.

Ignácz Dávid végezetül hangsúlyozta: az országgyűlési választásokkal ellentétben a helyhatósági választás esetében nincs lehetőség az úgynevezett átjelentkezésre. Vagyis csak annak a településnek a polgármesterjelöltjére és képviselőjelöltjeire szavazhatunk, ahol legalább tartózkodási hellyel rendelkeztünk. A jegyzőtől megtudtuk: a mozgóurnával kapcsolatos kérelmek benyújthatók online a www.valasztas.hu internetes oldalon vagy személyesen, illetve kézbesítési meghatalmazott útján bármelyik helyi választási irodában.

Ahogy azt a korábbiakban már megírtuk: tavaly több nagyvároshoz hasonlóan Miskolcon is olyan mértékben csökkent a lakosságszám, hogy a 2019-es választáshoz képest a Helyi Választási Iroda vezetőjének, azaz a jegyzőnek a törvény alapján meg kellett szüntetnie egy választókerületet, és újra kellett szerkeszteni az eddigi körzethatárokat. Miskolcon tizenkilencről tizennyolcra csökken a körzetek száma, a kompenzációs listáról pedig egy képviselővel kevesebb jut be a közgyűlésbe, így a 2024 októberében felálló új képviselő-testület létszáma összesen két fővel csökken majd, így az a polgármesterrel együtt összesen 26 fős lesz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!