Ugrás a tartalomra

Jó tanulók, jó sportolók, együtt hasítanak az ikertesók

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. február 11. vasárnap 15:51
Minden családban nagy büszkeség, ha van egy sikeres gyerek, aki a választott sportágban halmozza az érmeket, és bónusz, ha még jól is tanul. Ezt csak az múlja felül, ha ketten vannak, ikrek, és egymást is túllicitálva szállítják az eredményeket.
Elismerték a Kántor testvérek elmúlt tanévben nyújtott kimagasló tanulmányi és sporteredményeit. Fotó: Mocsári László

Éppen ez történik a Kántor testvérekkel, akik tizenhárom évesen már országos, Európa- és világbajnokok az öttusába tartozó laser run és atlétika sportágakban, február elején pedig a vármegyeházán vehették át a „Jó tanuló, jó sportoló” elismeréseket a 2022/2023-as tanévben nyújtott kimagasló tanulmányi és sporteredményeikért. A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium hetedik osztályos tanulóival egyebek mellett arról beszélgettünk, hogyan egyeztethető össze számukra a sport, a heti húsz edzés, a versenyzés és a tanulás. Különösen úgy, hogy mindkettőben kiválóak, amivel a kortársaiknak is példát mutatnak.

– A sportolást mi már lényegében a babaúszással elkezdtük, aztán jöttek a szárazföldi edzések, ahol látta az akkori edzőnk, hogy jól futunk, és biztatott arra, hogy kipróbáljuk az öttusát – kezdi a történetük elmesélését Kántor Benedek, akitől megtudtuk, hogy 2019-ben már versenyeken, köztük nemzetközi szinten is indultak, aztán jöttek az egyre jobb eredmények, ami ösztönzést adott a további kemény munkához.

Mert amit csinálnak, az bizony kemény munka, a szép érmeket, serlegeket és dobogós helyezéseket nem adják ingyen. Ahhoz, hogy Benedek és ikertestvére, Kántor Vince felállhasson a dobogó valamely fokára, ezeknek a fiúknak hajnalban kell felkelni, és amíg a korosztályuk tagjai még az utolsókat nyújtózzák az ágyban, ők már úsznak a Kemény Dénes sportuszodában. Onnan irány a suli, amit délután még három edzés követ. A tanulásra, házi feladatokra általában hat óra után jut idő, lefekvésig. A srácok szerint jól bírják ezt a terhelést, a titok az, hogy az órákon nagyon kell figyelni, hogy otthonra már ne maradjon sok tanulnivaló, és nagyon kell szeretni a sportot, amit választottak.

Sikert sikerre

Benedek eddigi legjobb eredménye a laser run korosztályos egyéni világbajnoki cím, amelyet egy nemzetközi versenyen Lisszabonban, Portugália fővárosában szerzett. Vince ugyanebben a sportágban Európa-bajnok. A laser run az öttusa egyik száma, lézerpisztollyal kell futás után eltalálni a célt legalább ötször, ötven másodperc alatt. Majd újabb futásokat követően még kétszer megismételni a mutatványt. Az ő korosztályuknak az öttusa egyelőre négy sportágat jelent, az úszást, futást, akadályfutást (OCR) és a lézeres lövészetet. Ahogy fejlődnek és nőnek, úgy jönnek be a következő számok. Edzéseken már a vívást is gyakorolják, azzal lesz majd teljes az öttusa.

Vince elárulja, hogy a versenyek többségére magánúton, saját költségükön jutnak el. A meghirdetett viadalokra jelentkezni kell, egyénileg odautazni, nevezési díjat fizetni. Vannak természetesen olyan versenyek is, amelyekre a Magyar Öttusa Szövetség vagy maga a gimnázium nevezi be őket. Szakmai segítséget természetesen kapnak minden verseny előtt, ahogy az edzéseken is, testnevelő tanáruktól, Kajtor Csabától és edzőjüktől, Hunyadi Leventétől.

Kérdésünkre, hogy milyen érzés ilyen fiatalon világbajnoknak, Európa-bajnoknak vagy diákolimpiai bajnoknak lenni, Bence szerényen annyit mond: „Jó érzés. Kimondottan jó volt a lisszaboni verseny, sikerült a futást és a lövészetet jól összekombinálni. De nem vagyok elszállva magamtól. Ez most így sikerült, de figyelve a többieket, ők is nagyon jók, egy következő versenyen lehet, hogy mások nyernek majd. Bármi megtörténhet, nem becsüljük alá az ellenfeleket.”

Húzzák egymást

A Jó tanuló, jó sportoló elismerést idén másodszor bezsebelő srácok máris előretekintenek, jönnek a korosztályos selejtezők és versenyek, előbb Bulgáriában, majd az Európa-bajnokság Isztambulban és a világbajnokság újra Lisszabonban. A fiúk azt mondják, a sikeres versenyzésük és a hatékony tanulásuk nem csak rajtuk múlik, ugyanúgy számít a szüleik, edzőik és az iskolájuk támogatása is.

A „Jezsunak” nincs oka panaszra, diákjaik futószalagon szállítják az érmeket, kapják az elismeréseket. Az iskola valósággal tarolt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Diáksport és Szabadidő Egyesület negyvenedik, jubileumi díjátadó ünnepségén is a múlt héten, ahol a vármegye diáksportjában kiemelkedő szerepet játszó oktatási intézményeket, eredményes és jól tanuló diáksportolókat, illetve a kiemelkedő munkát végző testnevelőket díjazták. Többek között ők lettek az elsők a középfokú oktatási intézmények 5-8. évfolyamos és a nagy létszámú iskolák kategóriájában.

Ezen a ceremónián vették át a „Jó tanuló, jó sportoló” okleveleket a Kántor testvérek is, évfolyamtársukkal Kőrösi Kendével együtt, aki az országos Diákolimpián a mezei futás bajnoka lett, illetve ezüstérmet szerzett a floorball sportágban. Az ő testnevelője szintén Kajtor Csaba, edzője Bíró Ignác.

A srácok egyetértenek abban, hogy előnyt jelent számukra, hogy ikrek, akik egy támogató közösségben, egy sportosztályban tanulhatnak, mert húzzák egymást is előre. Nem irigyek a másik sikereire, együtt örülnek minden győzelemnek.

A jövőről is megosztják elképzeléseiket. Benedek felnőttként is versenyszerűen szeretne sportolni, a célja nem kevesebb, mint egy olimpiai bajnoki cím. Ugyanakkor realista, „a sportból nem lehet megélni” – mondja, ezért kell egy jó szakma. Most az ügyvédi pálya érdekli, ami persze még változhat. Vince is szeretne sportolni tovább, de ő inkább hajlik a munka világa felé, egyelőre az irány még formálódik nála.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!