Ugrás a tartalomra

Kabar, Cabernet Franc és Late Harvest Hárslevelű, ezek lettek Miskolc Város Borai 2024-ben

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. május 16. csütörtök 20:17
Miskolc borát keresték a borbarátok az Avasi Bortanyán csütörtökön és meg is találták a harminchét jelöltből azt a hármat, amelyek egy évig a Miskolc Város Bora 2024 kitüntető címet viselhetik.
Miskolc Város Bora 2024 díjátadó. Fotó: Juhász Ákos

Amint arról korábban beszámoltunk, a borversenyre, amely már a XII. Avasi Borangolás programsorozat részét képezi, a Bükki-, az Egri- és a Tokaj-Hegyaljai Borvidékről harminchét bort neveztek a három meghirdetett kategóriában: fehérbor, vörösbor és édes desszertbor. 

A Miskolc Város Bora 2024 elnevezésű borversenyt az Avasi Bortanyán rendezték meg, ahol az alábbi eredmény született: 

  • Fehérbor kategóriában első helyezett lett a Gallay Kézműves Pince 2022-es évjáratú Kabar elnevezésű bora.
  • Vörösbor kategóriában első helyezést ért el az egri Vincze Béla Pincészete, egy 2020-as évjáratú Cabernet Franc borral.
  • A desszertbor kategória győzteseként pedig a Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok 2021-es évjáratú Latest Harvest Hárslevelű borát hirdették ki. 

Az előttünk álló évben tehát ez a három bor viselheti a Miskolc Város Bora 2024 címet. 

Az Avasi Kilátóban megrendezett díjátadó ceremónián a Gallay Kézműves Pince tulajdonosa, Borbély Roland örömének adott hangot a győzelem miatt. Elmondta, több kiváló borukkal is neveztek a versenyre, amelyek közül a zsűrinek most a Gallay Kabar ízlett a leginkább. 

- A Kabar egy olyan csodálatos, viszonylag új, magyar szőlőfajta, amiből most sikerült egy olyan évjáratot készítenünk, amely méltó lett arra, hogy Miskolc Város Bora legyen. A 2022-es évjáratunk akkor készült, amikor a szőlő már nagyon töppedt, aszalódott volt, nagyon érett és ezeket a jegyeket hordozza. Ez egy rendkívül parfümös, ízgazdag, egy pici maradék cukorral megspékelt aroma, amely csodálatos illat és ízélményt ad a fogyasztónak. És ez mától már egy zsűrizett és díjnyertes bor – fogalmazott büszkén a tulajdonos-borász. 
Hozzátette, külön büszkeség, hogy egy ilyen komoly megmérettetésen tudott egy helyi pince bora nyerni. Ez eddig még nem fordult elő velük. Nagy öröm, hogy egy miskolci pincében érlelt, Nyékládházán termett szőlőből készített bor lett idén Miskolc Város Bora. 

Még több fotó a galériában. Kattints!

Az egri és a tokaji nyertes pincészetek nem tudtak személyesen jelen lenni a díjátadón, természetesen hozzájuk is eljuttatják a szervezők az oklevelet és a kupát, a neveiket tartalmazó tábla pedig felkerült a város nagy serlegére, a korábbi nyertesek nevei mellé. 

Ezzel hivatalosan is kezdetét vette a XII. Avasi Borangolás, amely egészen vasárnap estig várja számtalan programmal és eseménnyel a vendégeket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!