Ugrás a tartalomra

Komoly változás lép életbe a magyar hokiban, védik a játékosokat

MTI
Utoljára módosítva
2023. december 05. kedd 13:34
Az október végi nagy-britanniai halálos baleset után kötelezővé teszi a nyakvédő használatát valamennyi rendezvényén a Nemzetközi Jégkorong Szövetség. A magyar szövetség (MJSZ) - mivel az utánpótlásban már eddig is kötelező volt a viselése - a következő idénytől írja elő a felnőttek számára az alkalmazását.
Illusztráció. | Fotó: Mocsári László

Az IIHF vezető testülete - amelynek Kolbenheyer Zsuzsanna személyében van magyar tagja is - az orvosi bizottság javaslatára úgy határozott, hogy előírja a kifejezetten erre a célra kialakított nyaki védők viselését. A közlemény hangsúlyozza: felnőtt, junior (U20) és ifjúsági (U18) korosztályban is használni kell a felszerelést.

A szabály hatálybalépésének pontos dátumát a felszerelésgyártók ellátási lehetősége határozza meg. Az IIHF továbbra is szoros kapcsolatban áll beszállítókkal, hogy képesek legyenek megfelelni a jelenlegi magas keresleti viszonyoknak.

Amíg a szabály hivatalosan életbe nem lép, a nemzetközi szövetség továbbra is nyomatékosan javasolja, hogy minden IIHF-versenyen szereplő játékos viseljen nyakvédőt.

Sipos Levente, az MJSZ főtitkára az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a hazai utánpótlásszinten eddig is kötelező volt a nyakvédő használata, a felnőttek számára pedig a következő idénytől lesz az az elnökség határozata alapján.

- Fontos kiemelni, hogy a játékosok valóban olyan felszerelést használjanak, ami véd is. Ne "pipálják ki" a kötelező viselését azzal, hogy csak lóg rajtuk. A játékvezetők a jövőben az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni a nyakvédő használatát. Az első figyelmeztetés után 10 perces fegyelmi büntetés jár, ha nem megfelelő a felszerelés. A felszerelésgyártókkal és -forgalmazókkal mi is kapcsolatban vagyunk, hogy mielőbb mindenki beszerezhesse a szükséges nyakvédőt - mondta Sipos Levente.

A korábban az NHL-es Pittsburgh Penguinsben is szereplő Adam Johnsonnak október végén a Sheffield Steelers otthonában rendezett meccsen egy ütközést követően egy korcsolyapenge elvágta a nyakát. A pályán elsősegélyben részesítették, majd kórházba szállították, de az életét már nem sikerült megmenteni.

A legemlékezetesebb ilyen jellegű magyarországi eset 2015. október 13-án történt, amikor a Megyeri úton rendezett Újpest-Fehérvár AV19 MOL Liga-mérkőzés 65. percében egy eleső játékos felvágódó korcsolyája megvágta a vendégek kanadai légiósának, Devon Kroghnak a nyakát. Vladimir Babic játékvezető sietett a csatár segítségére, a cserepadhoz kísérte, majd a helyszínen lévő orvosok is próbálták elállítani a komoly vérzést. Kroghot - aki végig tudatánál maradt és nem volt életveszélyben - kórházba szállították, másnap kétórás érsebészeti műtéten esett át, és egy vérrögöt kellett eltávolítani a nyaki vénájából.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!