Ugrás a tartalomra

Lázár János: a kormány nem csupán a Barlangfürdő helyreállításában segítené Miskolcot

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 10. csütörtök 15:54
Az építési és közlekedési miniszter csütörtökön érkezett Miskolcra, hogy a bő egy hónapja leégett komplexum újjáépítéséről egyeztessen a városvezetéssel. A bejárást követő sajtótájékoztatón Lázár János hangsúlyozta: a kormány szeretne ezen felül Miskolc távlati gazdasági fejlesztésében is megállapodni az itteni döntéshozókkal.
Horváth Csongor szeptember 12-i felvétele

Mint ismert, a tűz szeptember 6-án este a Barlangfürdő gyógyterápiás részén, az Aquaterpián keletkezett, zárás után. A lángokat több város tűzoltóegységei fékezték meg, de az utómunkálatok még szombat reggel is tartottak. Személyi sérülés nem történt, de az épület súlyos károkat szenvedett. Hogy pontosan mekkorát, azt most még nem tudni, hiszen jelenleg a szakértőkre vár, hogy ezt megállapítsák.

Megírtuk azt is, hogy a sajtó munkatársait szombat délelőtt tízre sajtótájékoztatóra várták a város és a fürdő vezetői, ahol Veres Pál akkori polgármester és az azóta már hivatalba lépett, megválasztott polgármester, Tóth-Szántai József hangsúlyozta: mindent megteszek annak érdekében, hogy mihamarabb újjá tudják építeni a város ékkövét.

A szeptember 7-i állapotok belülről (Fotó: Osztie Tibor)

A bejárást követően tartotta meg sajtótájékoztatóját Lázár János építési és közlekedési miniszter, valamint Tóth-Szántai József polgármester, amit a Facebook-oldalunkon élőben követhettek.

Tóth-Szántai József elmondta: október elseji hivatalba lépésekor első teendői közt volt, hogy a kormány tagjainak a komplexum helyreállításának szomorú apropóján levelet írt. A polgármester szerint a kárbecslés és a biztosító társasággal való tárgyalás rövidesen olyan szakaszába ér, amikor a folyamatok felgyorsulhatnak. Éppen emiatt - ecsetelte a városvezető - hívták életre azt a kormányzati munkacsoportot, aminek fókuszában kifejezetten a Barlangfürdő van.

Lázár János úgy vélekedett, miután az évente idelátogató több százezer turista mellett legalább ekkora csapás érte a létesítmény dolgozóit, valamint a fürdő vonzerejét kiaknázó vendéglátóipari szereplőket, így a komplexum mihamarabbi újranyitására kell törekedni.

Ugyanakkor a miniszter utalt arra is, hogy a várossal való egyeztetés során el kell majd választani egymástól a helyreállítás és az újjáépítés kérdését: vagyis pontosan megállapítani, hogy mik azok a tűzesettől függetlenül is aktuálissá váló kapacitásbéli fejlesztések, amikre a több milliárdos beruházás keretében sor kerülhet majd. 

Lázár János a 2015-ös Modern Városok Programot felelevenítve kitért arra, hogy a kormány készen áll egy ahhoz hasonló megállapodást kötni a vármegyeszékhellyel az elkövetkező esztendőkre. Az építési és közlekedési miniszter végezetül leszögezte: az iparfejlesztés és útépítés lehet az a két fő csapásirány, melyben az állam stratégiai partnere lehet Miskolcnak.

További hírek

Olvasnivaló