Ugrás a tartalomra

Lugosi Dániel Ali: „A zenét szolgálom az életemmel”

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. február 06. kedd 10:42
Az ózdi születésű Lugosi Dániel Ali, Junior Prima díjas klarinétművész, a Virtuózok című komolyzenei verseny 2014-es első évadának abszolút győztese, a Virtuózok V4+ 2024-es évadának magyar nyertese lesz a vendégművésze a Miskolci Szimfonikus Zenekar legközelebbi hangversenyének.

– Utoljára vehettem részt a Virtuózok versenyén, amelyre nem én jelentkeztem, hanem Maestro Plácido Domingo hívott meg egy videó alapján. Az idei verseny éppen attól volt különleges, hogy a Maestro maga választotta ki a résztvevőket, azok közül, akik már szerepeltek a Virtuózokban vagy a Virtuózok által szervezett koncertturnén. Azt gondolom, hogy kortól függetlenül erre a felkérésre nem lehetett, de nem is lett volna helyes nemet mondanom – szabadkozott Lugosi Dániel Ali rögtön az interjú elején mintegy válaszul az őt ért azon kritikákra, miszerint 24 évesen is elindult a versenyen, amelyen nála sokkal fiatalabbakkal mérettette meg magát.

Lapunknak elmondta, nem számított arra, hogy 10 év után másodszor is nyerhet, mert rendkívül erős volt a verseny, de talán pont ezért érzi magát hihetetlenül boldognak.

– Jó emberekkel dolgozom együtt, akik folyamatosan adnak visszajelzést arról, hogy jó úton járok-e, de szükségem van az olyan megmérettetésekre is, mint például a Virtuózok versenye. Nagyon sokat köszönhetek Klenyán Csabának, a mentoromnak, Peller Mariann-nak, a Virtuózok alapítójának és producerének, valamint a Virtuózok minden tagjának, mert az elmúlt tíz évben mindvégig velem voltak, és teljes mértékben számíthattam rájuk – mondta Lugosi Ali.

A Virtuózok ugyanis nem csupán egy műsor, hanem, mint ahogy fogalmazott, egy inkubációs program és egy menedzsmentteam is. A versenyzők rendkívül komoly utógondozási programban vesznek részt attól kezdve, hogy bekerültek ebbe a miliőbe, amelynek legfontosabb feltétele a tehetség mellett a hajlandóság arra, hogy a zenével foglalkozzanak.

Lugosi Ali az első alkalommal 2014-ben megrendezett verseny óta 900 koncertet adott, „bejárta a fél világot”, olyan helyekre is eljutott a Virtuózok révén, ahová álmaiban sohase utazhatott volna el, családot alapított, tehetségét számos díjjal jutalmazták.

– Természetesen örülök az elismeréseknek, és szerintem fontosak is. Azzal viszont nem nagyon foglalkozom, hogy elismert vagyok-e, vagy sem. Én a zenét szolgálom az életemmel, szeret a közönség, én is szeretem a közönséget, és ez nekem pont elég. Nekem a zene az első, a zenének pedig nem az a célja, hogy az én ismertségemet és elismertségemet szolgálja – fogalmazott.

Elárulta azt is, hogy gyűjti a lemezeket, és rengeteg stílust hallgat, de a szíve csücske a klasszikus zene, ezt szereti a legjobban játszani, vannak azonban olyan műfajok, amelyeket nem űz, mégis nagyon kedvel, mint például a dzsessz.

– Sőt, a mentorom a kortárs zene szépségeire is rávezetett, ami egyre jobban tetszik – mondta.

Az ifjú művész 2015-ben a Diósgyőri várban, a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével tolmácsolta első ízben nyilvánosan kedvenc művét, Mozart A-dúr klarinétversenyét. Ez volt a versenyprogramja is, és ezt játssza majd február 5-én 19 órától a Művészetek Házában ismét a szimfonikusokkal.

– Ez a világ legcsodálatosabb klarinétversenye, ismerem minden szólamát. Hol a zenekar játszik, hol a klarinét. Ebben a váltakozásban teremtődik meg és bontakozik ki egy sajátos párbeszéd köztem és a zenekar között. Ezt a párbeszédet igyekszem átadni a közönségnek, építve a zenekar szólamaira és megtűzdelve néhány sajátos motívummal, valamint mozartos gyermeki játékkal – magyarázta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!