Ugrás a tartalomra

Majd’ háromszoros büdzsével tervezik az idei részvételi költségvetést

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. január 17. szerda 18:26
December 31-én lezárult a 2023-as miskolci részvételi költségvetés szavazása. Tizenkét ötlet valósul meg nemsoká a tizenötmillió forintos keretösszegből. És máris a láthatáron a folytatás – jelentősen megnövelt keretösszeggel: idén a miskolciak már negyvenmillió forint sorsáról dönthetnek.
Fotók: Juhász Ákos

Ahogy azt korábban lapunk is megírta: Miskolc önkormányzata 2022 után 2023-ban is elkülönített éves költségvetéséből egy meghatározott összeget, hogy annak felhasználásáról az állampolgárok döntsenek. 
A tervezési folyamat egyik alkotóeleme annak a Részvételi Koncepciónak, melyet 2021-ben fogadott el a város közgyűlése. Ennek számos eleme arról szól, hogy az önkormányzat a város lakosaival együtt és közösen készítse elő és hozza meg a fontos döntéseket. Ezt koronázza meg egy közel féléves folyamat: a költségvetés elkészítése, mely tavaly év végén zárult.

A mostani javaslatokat is a tervezzükmiskolcot.hu oldalon várták a városlakóktól. Ezúttal is három kategóriában lehetett ötleteket benyújtani a közgyűlés által meghatározott tizenöt millió forintos keretösszeg elköltésére: a Zöldülő Miskolc, Támogató Miskolc és Közös tereink témában. Varga Andrea alpolgármester és Veres Pál polgármester sajtótájékoztatón ismertették az eredményeket, a tapasztalatokat.

Ötletekkel telve

Az elképzeléseket a lebonyolító miskolci önkormányzat és civil partnere, a Dialóg Egyesület várta. Vállalásuk tavalyhoz hasonlóan ezúttal is az volt, hogy a legtöbb szavazatot kapott ötleteket tizenötmillió forintos értékig megvalósítják.

Összesen százhuszonöt ötletet nyújtottak be idén a miskolciak, közülük végül negyvenötre lehetett szavazni. 
Ezek között szerepel faöntöző zsák, mezítlábas és ingyenes KRESZ-park, hulladékgyűjtő edények kihelyezése, vándorló kertmozi és közterületi zárt kerékpártárolók kialakítása – tudtuk meg a városvezetők által tartott sajtótájékoztatón.

– Fontosnak tartjuk ezeket a visszajelzéseket, hiszen számunkra rendkívül lényeges, hogy a miskolci polgárok a mindennapjaik legkisebb dolgaiban is kifejthessék véleményüket, és elmondhassák, mit javasolnak életkörülményeik javítása érdekében – húzta alá Veres Pál polgármester a sajtóeseményen. 

Tanulási folyamat

A korábbi tizenötmillió forintos keretösszeget ebben az évben negyvenmillió forintra emelik, amit – Varga Andrea szerint – legfőképp az tett indokolttá tett, hogy remekebbnél remekebb ötletetek érkeztek be hozzájuk. Az alpolgármester úgy ítéli, a rendkívüli bölcsességről árulkodó lakossági felvetések megvalósítására ideje nagyobb keretösszeget elkülöníteni. Pláne úgy, hogy a komolyabb tervek meg is kívánják a jelentősebb anyagi ráfordítást.

A részvételi költségvetés folyamata a 2023-as évhez képest nem változik. Idén március elsején is megnyílik egy felület a tervezzükmiskolcot weboldalon, ahová várják az idei javaslatokat. Majd második fázisban a polgármesteri hivatal megfelelő szakosztályai áttekinthetik azokat, és készítenek egy arra vonatkozó költségbecslést. Majd az önkéntes miskolciakból és a hivatali szakértőkből álló részvételi tanácsé lesz ismét a szó, amikor is egyenként veszik sorra a javaslatokat, fogalmazzák meg kérdéseiket, és állítanak fel egy olyan listát, amellyel kiválasztják a közönségszavazásra érdemes legjobbakat.

Ezekből a javaslatokból augusztus elsejétől szavazhatnak majd a miskolciak, és ez alapján dől el, hogy melyek valósulnak majd meg jövőre.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!