Ugrás a tartalomra

Megszülettek az eredmények: így folytatják a vármegye városai

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 11. kedd 11:27
Mutatjuk, a vármegye 27 városa közül hol voksoltak a változás mellett, és hol szavaztak bizalmat a folytatásra. 

Miskolcon vaskos fölénnyel nyert Tóth-Szántai József, A Pont Mi - Lokálpatrióták Egyesülete jelöltje, ám Borsod-Abaúj-Zemplén többi települése sem maradt vezető nélkül. Tizennyolc városban maradt ugyanaz a vezető, mint volt, kilenc szék gazdája cserélődött. 

Abaújszántó

2014-ben indult először, azóta másodszor választották újra a polgármestert. Sáfián Ádám, aki egyébként a Miskolci Egyetem politológia szakán végzett, idén egyedüli jelöltként indult Abaújszántón a Fidesz-KDNP színeiben.

Alsózsolca

A Felsőzsolcai Rendőrőrs nyomozója, Csirke Róbert függetlenként indult, a szintén független Szilágyi Lászlót mintegy 150 szavazattal verte meg, mindössze hét százalékkal. Elődje egyébként azzal került be az országos médiába, hogy nyíltan kiállt a városba tervezett akkubontó üzem ellen.

Borsodnádasd

A kormánypárt színeiben induló Kormos Krisztián 2010 óta irányította az Ózdi járásban fekvő kisvárost. Ellenfele, Kovács Attila azonban, a szavazatok több mint felét bezsebelve váltja őt októbertől.

Cigánd    

Oláh Krisztián negyedik ciklusát kezdheti meg polgármesterként Cigánd élén: 2010-ben még függetlenként indult, 2014-től viszont a Fidesz-KDNP támogatásával. Ellenfele a Nép Pártján politikusa lett volna, ám Bodnár János Attiláné nyilvántartásba vételét elutasították, így Oláh Krisztián egyedüli jelöltként indult. Végül 1014 szavazatot gyűjtött. 

Edelény    

Molnár Oszkár 34 évnyi politizálás és 22 évnyi polgármesterség után vonul ki a politikából. Egykor SZDSZ-esként kezdte, aztán fideszes, majd Jobbik támogatta független jelöltként indult Edelényben. 2019-ben ismét a kormánypárt színeiben győzött. A várost 1998-tól irányító Molnár Oszkár áprilisban, a közösségi oldalán megosztott videó üzenetben jelentette be, hogy nem indul a mostani választásokon. A független Fischer Ferdinánd, aki 2014-tól képviselőként vett részt Edelény irányításában, két másik függetlenként induló jelölt társát győzte le a voksok 53,41 százalékával.

Emőd

Fekete Tibor 2016-ban, időközi választáson nyert, azóta irányította a várost, a mostani szavazáson azonban nem vett már részt. A független Bódi Csaba a szavazatok 52,27 százalékával, kevesebb mint 100 vokssal fideszes ellenfele előtt végzett, így győzött.

Encs

A független Mikola Gergely, aki 2019-ben, mindössze 24 évesen lett a város vezetője az ország legfiatalabb polgármestereként, ismét kivívta a szavazók bizalmát. Két ellenfele összesen nem kapott harmadannyi voksot sem, mint Mikola.

Felsőzsolca

A független Szarka Tamás 2019-ben a voksok mintegy 56 százalékát zsebelte be. Ezt az eredményt túlszárnyalva tartotta meg székét, igaz, idén csupán egyetlen, szintén függetlenként induló ellenfele volt.

Gönc

Sivák János (független) váltja Vinter Istvánt (FIDESZ-KDNP) 44,31százalék - 39,70százalék
Ismét szoros eredményt hozott az idei önkormányzati választás Göncön. A győztes, Sivák János korábban már volt polgármester: 2010-től 2019-ig irányította a várost. Az előző választáson a most leköszönő Vinter István csupán három szavazattal kapott többet. Sivák János a szavazatok újraszámolását kérte, de gyanúsnak találta az érvénytelen voksok számát is: 14 olyan szavazócédulát találtak, melyen két polgármesterjelölt neve mellé is behúzták az ikszet.

Kazincbarcika

Kazincbarcika sem voksolt a változás mellett. A színek városaként is ismert települést 2006 óta vezető Szitka Péter az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd-Zöldek támogatásával nyert, méghozzá elsöprő fölénnyel (a szavazatok 60,50 százalékát vitte el), így negyedik polgármesteri ciklusát kezdheti meg.

Mezőcsát

Siposné Horváth Anita Ágnes (FIDESZ-KDNP) maradt a polgármester, aki a szavazatok 63,32 százalékát kapta. A korábban a helyi testületben önkormányzati képviselőként tevékenykedő politikust tíz évvel ezelőtt választották meg először a város polgármesterének.

Mezőkeresztes

Az egyedüli jelöltként induló független Majoros János maradt a polgármester, aki sokadik ciklusát tölti a város első embereként.

Mezőkövesd

A FIDESZ-KDNP színeiben induló dr. Fekete Zoltán maradt a polgármester, aki egyedüli jelöltként indult az önkormányzati választásokon. A politikus már a kilencvenes évek végétől a helyi testület tagja. 

Nyékládháza

Másodszor szavaztak bizalmat Tóth Balázs, független jelöltnek, aki 82,27 százalékát kapta meg a szavazatoknak. A politikus korábban pedagógusként dolgozott, majd önkormányzati képviselőként is tevékenykedett, mielőtt 2019-ben polgármesternek választották.

Onga

Dr. Trizsi Zalán megőrizte pozícióját a település élén. A polgármester a szavazatok több mint 81 százalékát megszerezte, torony magasan nyerte tehát a választást. A városvezető 2 évvel ezelőtt vette át Onga irányítását, miután Madzin Tibor elhunyt, és időközi választást kellett kiírni. Trizsit tehát 1604 szavazattal újra megválasztották.

Ózd

A korábbi polgármester, Janiczak Dávid, az Ózdiakért Egyesület színeiben maradt a posztján, a szavazatok 55,92 százalékát szerezte meg. Ezzel rekordot is döntött, hiszen ő az első polgármester a városban, aki a harmadik ciklusát kezdi meg. Mintegy 1200 vokssal többet kapott, mint a másodikként befutó dr. Csuzda Gábor, a FIDESZ-KDNP jelöltje.   

Pálháza

Betónia Béla független jelölt váltja a korábbi polgármestert, Szebeni Endrét, aki szintén független színekben indult. Szebeni Endre sokadik ciklusán van túl, de ezúttal a szavazatok 56,41 százalékának megszerzésével a helyi önkormányzatban helyet foglaló képviselőtársa nyert.

Putnok

Tamás Barnabás (Fidesz-KDNP-PVE) maradt a polgármester, aki 1990–1994-ben a város alpolgármestere volt, majd 1994-től a város polgármestere, 2010 és 2014 között pedig országgyűlési képviselő volt. Tamás Barnabást 2010-ben a Putnok Városért Egyesület és a Fidesz-KDNP színeiben úgy választották polgármesterré, hogy vele együtt minden képviselőjelöltje mandátumot szerzett. 2014-ben a Putnok Városért Egyesület és a Fidesz-KDNP jelöltjei, polgármesterjelöltként az élen Tamás Barnabással másodjára is 100 százalékos arányban kerültek be a testületbe. 2019-ben az országon is egyedülálló módon harmadjára is 100 százalékos arányban választotta meg Putnok lakossága a FIDESZ-KDNP-PVE jelöltjeit, valamint polgármesternek Tamás Barnabást. Idén a szavazatok csaknem 90 százalékát szerezte meg.

Rudabánya

Maradt a régi polgármester, a helyi születésű Novák Péter (FIDESZ-KDNP) személyében. A FIDESZ zuglói alapszervezetének alapítója 2014-től Rudabánya Város Önkormányzatának alpolgármestere, 2019-ben pedig polgármesterének választották. A szavazatok csaknem 62 százalékával kapott bizalmat a város vezetésére.

Sajóbábony

Dr. Szilva István (FIDESZ-KDNP) maradt a polgármester, aki 2014 óta irányítja a várost, és egyedüli jelöltként indult a posztért. Eredeti foglalkozása jogász.

Sajószentpéter

A függetlenként induló, de a kormánypártok támogatását élvező File Tamás (független) váltja dr. Faragó Pétert, aki nem indult a polgármesteri székért. Öt évvel ezelőtt a választásokat valamivel több, mint 100 szavazattal veszítette el, idén azonban meggyőző sikert aratott a szavazatok több mint 35 százalékával. 

Sárospatak

Dr. Farkas Szabolcs (független) váltja Aros Jánost (FIDESZ-KDNP). Farkas Szabolcs a szavazatok több mint 55 százalékát gyűjtötte be, szemben elődjével, aki csaknem 37 százalékot zsebelhetett be. Farkas Szabolcs a Harcművészetek Klubja Sport Egyesület polgármesterjelöltjeként indult a posztért.  A telex.hu céginformációs adatai alapján Farkas Szabolcs Sátoraljaújhely és Sárospatak legsikeresebb építőipari cégénél, a ZÉG (Zempléni Építőipari és Gépészeti) Kft.-nél vezető (aláíró), és a cégregiszter szerint makkoshotykai lakos. A ZÉG az elmúlt öt évben 12 közbeszerzést nyert el, elsősorban Sátoraljaújhelyen, kisebb részt Cigándon, de Sárospatakon is. Farkas Szabolcs portálja szerint Sárospatakon az eltelt két évtizedben nem valósult meg szinte semmi jelentős, a város gazdasági stabilitását biztosító beruházás.

Sátoraljaújhely

A helyi születésű Szamosvölgyi Péter (FIDESZ-KDNP) maradt a polgármester a szavazatok 55 százalékával. A régi új polgármester 1990-ben indult először az önkormányzati választásokon képviselő jelöltként MDF, FIDESZ támogatással. 1994-ben a második választáson került be Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületébe, MDF, FIDESZ, MKDSZ támogatással. 1998 óta a város polgármestere. A következő 5 évben a helyi fideszes képviselőkkel együtt megkezdett munkát szeretné folytatni.  

Szendrő

Szaniszló János (FIDESZ-KDNP) marad, 51,03 százalékot kapott. Hét független jelölt közül Szaniszló Jánost választották a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrő polgármesterévé - közölte Istenes Ibolya, a település jegyzője az MTI-vel. A vasárnap rendezett időközi önkormányzati választást azért írták ki, mert a kisvárost vezető független Dolányi János lemondott posztjáról. A választási névjegyzékben szereplő 2978 szendrői közül 1653-an voksoltak, a részvételi arány 54,6 százalék volt, Szaniszló János 834 voksot kapott.
 
Szerencs

Kiss Attila (FIDESZ-KDNP) váltja Nyiri Tibort (független), 44,35- 41,18 százalékos eredménnyel. Erőszakos incidensbe torkollt az önkormányzati választás Szerencsen: a város 2018 óta regnáló polgármesterét pofon ütötték, miközben állítása szerint választási csalásra utaló jeleket dokumentált. Az Átlátszó úgy értesült: nem ez volt az egyetlen gyanús eset a nap folyamán. Kihívója, a Fidesz színeiben induló polgármesterjelölt ugyanakkor „visszautasítja a rágalmakat”. A rendőrség garázdaság miatt nyomoz, a helyiek azt mondják: nem láttak semmit.

A városban hárman szállnak versenybe a polgármesteri címért. Nyiri Tibor 2018 óta a település polgármestere, ekkor még a Fidesz színeiben indult, egyedüli jelöltként az időközi választáson, amire azért volt szükség, mert országgyűlési képviselői mandátumáról lemondott Koncz Ferenc, a korábbi polgármester. Nyiri korábban alpolgármesterként tevékenykedett, 2019-ben már függetlenként újrázott. Idén két kihívója akadt, a Fidesz színeiben induló Kiss Attila, és Koncsol Tünde, aki a Helyi Civilek Szövetségének a jelöltje.
Június 9-én, az európai parlamenti és önkormányzati választás napján, a déli órákban szokatlan esemény rázta fel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencs nyugalmát: pofon ütötték a polgármestert, miközben állítása szerint választási csalás nyomaira bukkant. Az ügyben nyomozást indított a rendőrség, de azzal kapcsolatban az érintettek közt már nincs egyetértés, hogy mi történt pontosan. A polgármesteri címet végül Kiss Attila (FIDESZ-KDNP) nyerte el.
 
Szikszó

Sváb Antal Béla (Szikszóért Egyesület) marad, 86,95 százalékot kapott. Ellenfelei között volt elődje is: Füzesséri József 2006-2019 között vezette Szikszót. Füzesséri, miután Szikszón elvesztette a szavazást, indult a Balatonszepezden tartott időközi választáson. Idén mindössze 354 szavazatot kapott.
 
Tiszaújváros

Dr. Fülöp György (Tiszaújvárosi Lokálpatrióták) marad, 75,30 százalékot kapott. Taroltak a Tiszaújvárosi Lokálpatrióták az önkormányzati választásokon. A város jelenlegi polgármestere, dr. Fülöp György a szavazatok 75 százalékát szerezte meg, ezzel nagyon megverte a kormánypárti kihívót, Kenyeres Tamást. Tiszaújvárosban nagy volt a választási kedv, hiszen a szavazásra jogosultak több mint 56 százaléka élt a jogaival. 5126 szavazat érkezett a jelenlegi polgármesterre, dr. Fülöp Györgyre, míg Kenyeres Tamás mindössze 1681 voksot kapott. A képviselő-testület összeállítása is fölényes sikert hozott a Tiszaújvárosi Lokálpatrióták számára: mind a nyolc egyéni választókerületet megnyerték, a Fidesz-KDNP-Városért Egyesület koalíciója mindössze listáról juttathat be három képviselőt.
Fülöp a közösségi médiában hétfő délelőtt mondott köszönetet a szavazóknak, de emlékeztetett: egy ilyen nagyarányú győzelem komoly felelősséggel is jár. A Tisza-parti városban egyébként nyugodt kampány volt.
 
Tokaj

Posta György (független) marad, 46,61 százalékot kapott. A polgármester 2014-től irányítja a várost, idén harmadik ciklusát kezdheti meg.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!