Ugrás a tartalomra

Rekord hosszú utat vándorolt egy szürke farkas

MTI
Utoljára módosítva
2024. február 22. csütörtök 16:06
Több mint ezerkétszáz kilométeres távolságot tett meg egy szürke farkas.
Fotó: Pexels

A Barcelonai Egyetem szerint egy németországi szürke farkas Spanyolország északkeleti részébe vezető útját sikerült nyomon követni – írja az MTI. A kutatók úgy vélik, az eddigi leghosszabb dokumentált út, amelyet a faj egy példánya tett meg.

A hím farkas a GW1909m azonosítót kapta a szakértőktől. Az állat legkevesebb 1240 kilométert tett meg az alsó-szászországi Nordhorntól Franciaországon át a Pireneusokig, ahol egy falu közelében állapodott meg.

A farkast tavaly februárban látták utoljára a spanyolországi település környékén. A korábbi rekordot az a farkas tartotta, amely 1092 kilométert utazott Norvégia és Finnország között.

A kutatók az egyed által hátrahagyott ürülékek alapján állapították meg bejárt útvonalát. Németországi, franciaországi és katalóniai molekuláris genetikai laboratóriumok közösen elemezték a mintákat, amelyek a közép-európai farkasokra jellemző genetikai tulajdonságokat mutattak. Spanyolországban a farkasfalkák megfigyelésében alkalmazott nyomkövető kutyákkal kutatták fel a farkas ürülékét.

A farkaspopulációk túlélése szempontjából fontos a nagy távolságok megtétele, mert ez össze tudja kapcsolni a távoli csoportokat, amivel megelőzhető a genetikai elszigetelődés és a beltenyészet kialakulása. GW1909m útja emellett azt is jól bizonyítja, hogy a vadállatok nem ismernek határokat, fontos számukra, hogy szabadon vándorolhassanak.

További hírek

Olvasnivaló