Ugrás a tartalomra

Rendben megkezdődött az ajánlóívek átvétele

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. április 20. szombat 12:26
Szombaton reggel nyolc órától vehetik át az ajánlóíveket a Helyi Választási Irodában a polgármester- és képviselőjelöltek.
Fotók: Osztie Tibor

Az ajánlások gyűjtésével ezzel a nappal – április 20-tól - hivatalosan elindult a kampány – mondta Ignácz Dávid jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője. Hozzátette: reggel 9 órakor már 72 egyéni jelölt és 4 polgármesterjelölt vette át az ajánlóíveket, de a számok alakulását egyébként bárki nyomon követheti a valasztas.hu weboldalon, ha Miskolcra rákeres. Ott folyamatosan frissülnek az adatok. (Cikkünk megjelenésekor a polgármesterjelöltek száma 8., míg a képviselőjelölteké 130 volt.)

Szombaton délután 4 óráig vehetik át az ajánlóíveket a jelöltek. Erre azonban a későbbiekben is van lehetőségük – hívta fel a figyelmet Ignácz Dávid. Az ajánlásgyűjtés ideje alatt két héten keresztül folyamatosan kérhetik az ajánlóíveket. A Helyi Választási Bizottság két-három naponta fog ülésezni és az addig beérkezett és leellenőrzött jelölések esetében a nyilvántartásba vétel megtörténhet – tudatta.  

A Helyi Választási Iroda munkatársai ellenőrzik, hogy az ajánlások megfelelőek-e, az adatok rendben vannak-e, illetve, hogy az adott településen vagy választókörzetben lakik-e a választópolgár, aki ajánlást adott. És ha megfelelő számú ajánlás gyűlik össze, akkor előterjeszti ezt a Helyi Választási Bizottság felé és ők döntenek arról, hogy nyilvántartásba veszik-e a jelöltet – jegyezte meg az iroda vezetője. 

Az első Helyi Választási bizottsági ülés hétfőn (április 22-én) 18 órától lesz, ez azt jelenti, hogy a szombaton és hétfőn visszahozott ajánlóíveket ekkor fogják ellenőrizni. Ami nagyjából hétfőn délig beérkezik, azt fogják első alkalommal elbírálni. 

Vannak, akik rendkívül gyorsan, néhány óra alatt összegyűjtik a megfelelő mennyiségű ajánlást, másoknak azért szüksége van két-három napra. Jellemzően a nagy dömping az elején van és ez igaz az ajánlóívek átvételére is – tette hozzá. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!