Ugrás a tartalomra

Tojásfával színesítik a húsvétot Miskolctapolcán

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. március 28. csütörtök 09:26
A Békás-tó partján álló díszítményre bárki felakaszthatja a saját, ünnephez kapcsolódó alkotását.
Tojásfa és egy festett lúdpár Miskolctapolcán. Fotó: Juhász Ákos

Többéves hagyomány, hogy a Tapolcafürdőért Egyesület az általuk örökbefogadott közterületen húsvét előtt tojásfát állít. A saját készítésű díszek idén is megtekinthetők a miskolctapolcai Békás-tó partján, sőt az arra járók által kiegészíthetők. Az ötletgazdával beszélgettünk. 

- Mi voltunk az elsők, akik közterületet fogadtunk örökbe Miskolcon négy évvel ezelőtt. A miskolctapolcai Békás-tóra esett a választásunk, mert az nem tartozik az ősparkhoz. Azóta szemetet szedünk ott, bokrokat nyírunk és a tó partján virágokat ültetünk, hogy szebb legyen a környék – számolt be Söllei Éva, a Tapolcafürdőért Egyesület alelnöke, a kertészeti csoport vezetője. 

- Néhány éve jutott eszünkbe, hogy húsvét előtt tojásfát szeretnénk állítani a Békás-tó partján, amit kérvényeztünk Czifrusz Natáliánál, Miskolc főkertészénél. Emellett fatörzsből készült nyuszikat, fatárgyakat és festett tojásokat szoktunk még elhelyezni a helyszínen, hogy örömet szerezzünk vele az embereknek. A díszítést nagyon szeretik az iskolások és az idősebbek, közelebbről és távolabbról, például a városközpontból érkezők is. Sokan fotózkodnak a tojásfával és híradásunkra saját díszeket hoznak – részletezte. 

Juhász Ákos képgalériája

Kiemelte, hogy az idei újításuk egy gúnár és egy tojó lúd megformálása festett fából, ami húz egy pici szekeret virággal. Viszont a tojásfát most nem ágak feldíszítésével alakították ki, mivel a parkrendezés miatt ezek hiányoznak, hanem egy saját gyártású fakeretet ékesítettek fel. Majd elárulta, hogy karácsonyi díszítést szintén szoktak készíteni hasonló céllal. 

Végezetül elmondta, hogy nagyon aktívak az 50-80 éves korosztályt tömörítő egyesület tagjai, amely eredetileg a 16 éve alapított, Kerek Judit az egyesület elnöke által vezetett Tapolcai Kerek Kórus köré alakult. Mostanra azonban kibővült a tagok tevékenységi köre: összeállt a kertészeti csoportjuk és városi szemétszedési akciókban is rendszeresen részt vesznek. 

A Fogadj örökbe egy közterületet program 2024-es jelentkezési szakasza április 30-ig tart. A programról és az örökbefogadás menetéről további információt ITT találhat.

További hírek

Olvasnivaló