Ugrás a tartalomra

Új szakmai és erkölcsi elismeréseket adtak át vállalkozásoknak

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. február 27. kedd 09:46
Első alkalommal adták át hétfőn az Észak-magyarországi Innovációs Díjat Miskolcon a MAB székházban.
Fotó: Mocsári László

Az Észak-magyarországi Innovációs Díj egy szakmai és erkölcsi elismerés plakett, vagy oklevél formájában. Megalapításáról hagyományteremtő szándékkal a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Területi Bizottsága és az Észak-magyarországi Kereskedelmi és Iparkamarák – a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei, a Heves vármegyei és a Nógrád vármegyei – 2023-ban állapodtak meg. 

A megállapodás értelmében az MTA Miskolci Területi Bizottsága és az Észak-magyarországi Kereskedelmi és Iparkamarák évente közösen hirdetik meg az Észak-magyarországi Innovációs pályázatot az innovatív technológiában és / vagy termékfejlesztésben kiemelkedő vállalkozásoknak. 

A díjat azok a vállalkozások nyerhetik el, amelyek nemzetgazdasági szinten vagy Észak-Magyarországon kiemelkedő eredménnyel járó termékfejlesztést, technológiafejlesztést, informatikai rendszerfejlesztést, szolgáltatásfejlesztést hajtanak végre.

Első alkalommal február 26-án adták át a díjakat vármegyénként a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának Közgyűlésének végén.

Díjazottak:

Exasol Kutató, Fejlesztő Kft. – Nógrád vármegyei Innovációs Díj

A 2008-ban alakult vállalkozás fő tevékenységi köre a lézeres mikromegmunkálás. A technológia segítségével precíziós alkatrészeket gyártanak, amelyet az orvosi műszerészet, a finommechanika, illetve az elektronika területén hasznosítanak. A cég a lézeres csővágó berendezésével pályázott.

SBS Szerelő Javító és Szolgáltató Kft. – Heves vármegyei Innovációs Díj

A céget 1997-ben három magánszemély alapította, amely azóta is 100 százalékban hazai tulajdonú vállalkozás, s ma már 400 főt foglalkoztat. A vállalkozás fő tevékenységeként munkagépekhez gyárt hegesztett acélszerkezeteket. Alvázakat, speciális alvázakat gyártanak mezőgazdasági gépekhez és vasúti járművekhez. A cég a technológiai innováció a hegesztett szerkezetek gyártása terén című pályázatával nyerte el a díjat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Innovációs Díjat két vállalkozás érdemelte ki pályázatuk azonos pontszáma alapján.

FUX Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt.

A Fux Zrt. jogelődje a FUX Kft. 1991-ben alakult. A 4 fővel indult vállalkozás mára már a szabad- és szigeteltvezeték-gyártás meghatározó vállalkozása Európában. Több mint 180 főt foglalkoztat. A társaság 18 európai országba szállítja szabad- és szigetelt vezetékeit. A FUX az európai gyártók közül az egyik leginnovatívabb cég a szakmában. Kimagasló innovációs teljesítményükkel több elismerést érdemeltek ki.

MTA.MAB közgyűlés és innovációs díj átadás - Mocsári László képgalériája

A CreativEnergy Kft.

A 2009-ben alapított cég fő tevékenysége a légkondicionáló valamint a víz-, gáz-, fűtésszerelés, ehhez kapcsolódva évek óta a kutatás-fejlesztés is. 2017-ben a „sziget üzemű energiakonténerükkel”, megnyerték az országos Greennovációs nagydíjat. A hőszivattyús gáztisztító berendezés – amivel pályáztak – egy hosszú fejlesztési folyamat eredményeként született meg, az Elektronikai Mechanikai Innovációs Kft., Bányai József és a CreativEnergy Kft., Sedlák Gábor közös, kutatás-fejlesztési együttműködéseként.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!