Ugrás a tartalomra

A vakációval érkezik a MÁV-VOLÁN-csoport nyári menetrendje

MÁV - MTI
Utoljára módosítva
2024. június 14. péntek 13:20
A nyári tanítási szünet előtt öt héttel, május közepén elindult a MÁV-START előszezoni menetrendje. Már ez idő alatt is gyakoribb vonatközlekedéssel, kerékpárszállítási lehetőségek bővítésével segítik többek között a Balaton megközelítését.
Fotó: MÁV

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig - közölte a MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.

A MÁV a nyári főszezonban a jelenleginél több vonatot, IC-kocsit és motorvonatot állít forgalomba. A főszezonban a Balatonnal már nemcsak a fővárost, de a keleti, délkeleti országrészt - Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Kecskemét és Szolnok térségét - is közvetlen közlekedő vonatokkal kötik össze - jelezték. Kitértek arra, hogy a Volánbusz helyi, helyközi járataival az ország számos térségéből biztosít közvetlen eljutást a Balatonhoz és annak környékéhez. A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a Balatonhoz utazóknak érdemes kihasználniuk az EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) utazástervező rendszert, amellyel bárki egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan megtervezheti utazását, akár vonattal, akár autóbusszal, vagy ezek kombinációjával szeretne eljutni a tóhoz.

A turisztikai szezon felpörgésével együtt, azaz a vakáció kezdetével járatja csúcsra a balatoni forgalmat a MÁV-VOLÁN-csoport. Június 22-től, a főszezontól kezdődően ugyanis a jelenleginél is több vonatot, IC-kocsit és motorvonatot állítanak forgalomba, ezáltal még több férőhely áll majd az utasok rendelkezésére, hogy megkönnyítsék, kényelmesebbé tegyék a strandolásra, tóparti nyaralásra utazást. A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló menetrend szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat az előszezonihoz hasonló kínálattal szeptember 22-ig - írják. 

A főszezonban már nem csak a fővárost és a Dunántúlt, de a keleti, délkeleti országrészt (Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Kecskemét és Szolnok térségét) is közvetlen járatokkal fogják összekötni a Balatonnal. A Jégmadár expresszt és a bagolyvonatokat is gyakrabban járatják az idei főszezonban. A Dunántúli nagyvárosokból is minden nap plusz vonatok indulnak a tóhoz: Győrből a Tanúhegy expresszvonat, Szombathelyről a Lesence expresszvonat és Kék Hullám InterCity, Pécsről pedig a Fenyves expresszvonat.

A Volánbusz helyi és helyközi járataival az ország számos térségéből biztosít közvetlen eljutást a magyar tengerhez.

A Balatonhoz utazóknak érdemes kihasználni a vadonatúj EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) néven elindult utazástervező rendszert, amellyel bárki egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan tervezheti meg utazását – akár vonattal, akár autóbusszal, vagy pedig ezek kombinációjával szeretne eljutni a tóhoz. Az emma.mav.hu weboldalon érhető el az új fejlesztés.

Az új kedvezményrendszernek és a tarifareformnak, valamint a vármegye- és országbérlet népszerűségének köszönhetően minden esély megvan rá, hogy az utazási kedv elérheti, sőt meghaladhatja a 2023-as rekordévet, amikor a teljes szezonban (elő-, fő- és utó) három millióan utaztak vonattal, és egyre többen autó helyett választják a vasutat a magyar tengerhez utazva. Az utazásszám dinamikus emelkedése bizonyítja, hogy fejlesztésekkel, a szolgáltatási színvonal javításával, a Balaton kényelmesebb elérésével a vasúti közlekedés versenyképessé vált a közútival szemben.

További részletek a mavcsoport.hu oldalán ITT. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!