Ugrás a tartalomra

A villamos nyerte az eljutási versenyt - elstartolt az idei Mobilitási hét

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 18. hétfő 15:32
Ha az a benyomásunk támadt volna az utóbbi években, hogy a kerékpárnak nincs párja, akkor bizony jobb, hogy ezúttal nem bonyolódtunk ezzel kapcsolatos sportfogadásba.

 

Fotó: Mocsári László

Mint arról korábban beszámoltunk: Miskolc idén 23. alkalommal csatlakozott az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap eseménysorozatához. A fenntartható közlekedési módok népszerűsítése érdekében hétfő reggel Bicajos Reggelire hívták mindazokat, akik az aktív mobilitást választották, és kerékpárral, rollerrel vagy például görkorcsolyával érkeztek a Szent István térre.


A megéhezett érdeklődők a reggeli csemege mellett megismerkedhettek a TekAIRj kampánnyal, a HungAIRy projekt tevékenységeivel, a 100 klímasemleges és intelligens város misszióval, a Részvételi Költségvetéssel, sőt a helyszínen még komposztkeretet is igényelhettek.


A nap csúcspontja idén is a Felső-Majláthról elstartolt eljutási verseny volt, mely során villamos, autóbusz, autó, kerékpáros és futó mérte össze a gyorsaságát: ki mennyi idő alatt jut el a Városház térre. A korábbi évek alapján biztosra vett bringás siker ebben az esztendőben azonban már korántsem volt annyira magától értetődő.

Mint azt az idei versenyen nyeregre pattanó Vascsák Roland, a Kerékpáros Miskolc Egyesület elnökhelyettese stábunknak elmondta: biztonságos nyomvonalon és kényelmes tempóban szerette volna teljesíteni a távot, meghozva a bicajozáshoz a kedvüket mindazoknak, akik egyelőre még az autójukban ülnek.

Ezzel nem csupán az aranyról, de az éremről is lecsúszott a bringa: a villamos (21 p.), a személyautó (23 p.) és az autóbusz (25 p.) nyomában negyedikként ért célba a maga 29 percével - megelőzve a futót (41 p.).

A megmérettetés utáni sajtótájékoztatón Veres Pál hangsúlyozta: idén is bebizonyosodott, hogy leginkább tömegközlekedéssel érdemes mozogni a városban. A polgármester szerint abban, hogy minél kevesebb személyautóval kelljen a belvárosba bejárnunk, kulcsszereppel bírnak a mikromobilitási eszközök, valamint a különféle eljutási lehetőségek összehangolása is. Egyúttal felidézte a városban nyáron bevezetett közösségi elektromos roller rendszerét és az elmúlt időszak kerékpárút-fejlesztéseit, melyek  - vélekedett a városvezető - az itteniek hatékony és zöld közlekedését segítheti. 

Beszédében a Kerékpáros Miskolc Egyesület elnöke rámutatott: fontos, hogy a közlekedés biztonsága és fenntarthatósága a Mobilitási héten túl a mindennapjainkban is megfelelő hangsúlyt kapjon. Kunhalmi Zoltán szerint, "az a tény, hogy Miskolcon nem nagyon sikerül 5-6 százalék fölé növelni a kerékpározás részarányát a napi közlekedésben", azt mutatja, hogy a szemléletformálás terén még bőven van teendőnk.

Mocsári László képgalériája

A Mobilitási hét részletes programjáról korábban ITT írtunk. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!