Ugrás a tartalomra

Vitorlások országos randevúja Hejőkeresztúron

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 10. vasárnap 19:55
Hétvégén immár a hatodik alkalommal rendezték meg a hejőkeresztúri tavon az Expert-FPS Vitorlás Kupa országos ranglistaviadalát.
Fotók: Horváth Csongor

– Újjáéledt a vitorlázás Miskolc környezetében a lokálpatrióta cégeknek, a DEBOTI Sportegyesületnek és néhány lelkes sportembernek köszönhetően. Kiépülőben van egy, már országos versenyek rendezésére is alkalmas bázis, van oktatói gárda, és van oktatás is, valamint hobbivitorlázás is – jelentette ki a háromnapos verseny kapcsán Hajdú László főszervező, egyben az Expert-Factor Zrt. igazgatóságának elnöke.

Az Expert-FPS Kupát 2017-től tartják. A vetélkedő minden év júniusában, júliusában az országos versenynaptárban jegyzett forduló. A Dunától keletre, Kelet-Magyarország legnagyszabásúbb eseménye. A kupa a hazai kalóz és finn hajóosztály élversenyzőinek nyújt kiváló szereplési lehetőséget.

Az úgynevezett ranglistaversenyen tizenöt hajó vett részt – köztük a regnáló magyar bajnok. A következő verseny már a magyar bajnokság. A szakágban mindemellett – tudta meg a Miskolc Televízió a helyszínen Nyeste Gábor szervezőtől – idén junior Európa-bajnokságot is rendeznek Csobakon.

A DEBOTI fiatal versenyzői a természet közelségét és a csendet szeretik leginkább választott sportágukban. Balogh Marcell Erik és Csótai Botond stábunknak elmondta: a jó rajtot követően megerősödő szél ellenére is sikerült szombaton kordában tartani hajójukat – mindezt pedig kiváló lehetőségként élték meg a tapasztalatszerzésre.

A rendezvény a nézők előtt is nyitott volt, a parti fövenyről kísérhették végig a versenyt. Régi magyar bajnokok hangosítással közvetítették a vízen történteket, ezáltal is sokan megismerhették, megszerethették a sportágat.

– Hiszünk abban, ha a fiatalokkal megszerettetjük e sportot, megmutatjuk nekik, hogy a kis tavakon is lehet élversenyzői szinten vitorlázni, akkor hozzájárulunk ahhoz, hogy Miskolcon és a térségben maradjanak, és itt képzeljék el a jövőt – fogalmazott Hajdú László, hozzátette: a fehér vitorlák szerelmeseinek ez kitörési pont. A hejőkeresztúri verseny palettára helyezése jótékony hatással lehet az idegenforgalmi, turisztikai, szabadidős lehetőségekre is.

Szombaton a délelőtti friss, élénk majd lassan gyengülő szélben a finn hajóosztálynak három, a kalóznak két futamot tudtak tartani a rendezők. Vasárnap a korai vízre szállás után többször próbáltak futamot rendezni, de a változékony időjárás nem segítette, sem a rendezőket, sem a versenyzőket. Volt júliusi kánikula, viharos szél, zivatarok és a négy égtáj felől fújó szél egy órán belül – tudtuk meg a szervezők beszámolójából. 

A verseny végeredménye

Finn hajóosztály abszolút:
Berecz  Botond (THE-YKA) 
Evetovic Dávid (ARSC)
Mónus Gyula  (ARSC)

Finn masters:
Berecz  Botond (THE-YKA) 
Mónus Gyula  (ARSC)
Solymosi Imre (ARSC)

Junior különdíj:
Gaál Csaba Levente  (ARSC)

Kalóz abszolút:
Bódi Kornél - Kelemen László (VESC - JVSE)
Szentpeteri Zsolt - Hajdú László (VSC)
Németh Ferenc - Németh Virág (YCTBJ)
Nagy Róbert - Mészáros Miklós (ASE)
Gmeiner István - Kő Tamás (SÉP)
Szentpéteri Ádám - Gombkötő Donát ( TVSK- DVSE)

Kalóz senior: 
Bódi Kornél - Kelemen László (VESC - JVSE)
Vass Ádám - Simkó Zsolt ARSC)
Tóth Attila - Báthori Sándor (BESE)

Junior külön díj:
Kasza-Csótai Botond - Balogh Marcell (DVSE)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!