Ugrás a tartalomra

Zöld Tapolca: komplex fejlesztési csomagot "kapott karácsonyra" a városrész

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. december 05. kedd 19:45
Lezárult az a beruházás, ami friss vért pumpálhat Miskolctapolca szívébe. A Csónakázó-tavat az utolsó pillanatban sikerült megmenteni, 80 évnyi iszaplerakódás kell ahhoz, hogy olyan állapotba kerüljön, mint a munkák előtt.
Fotók: Juhász Ákos

Az utóbbi időszakban több olyan projekt is célegyenesbe érkezett Miskolctapolcán és környékén, amelyek az ott élők komfortérzetét, valamint a városrész turisztikai vonzerejét hivatottak javítani.

A „Zöld város kialakítása Miskolc-Tapolca akcióterületen” elnevezésű munkaprogram önmagában is olyan fejlesztések sorát foglalja magában, amikre évtizedek óta nem volt példa a városvezetés szerint.

Megújultak a Csónakázó-tó sétányai, megszépült az Őspark jelentős része, felújították a terület víz-, szennyvíz- és csapadékvíz-csatornáit, emellett kihelyeztek új utcabútorokat is.

Új kandelábereket és utcabútorokat telepítettek a Barabits sétányra, aminek keleti oldalán modern pavilonokat alakítottak ki. Beton térkővel burkolták a Tó sétányt, amely a Barlangfürdő előtti új piacteret mostantól akadálymentesen köti össze a Csónakázó-tóhoz kapcsolódó Kilátó térrel. Az úgynevezett Geometrikus parkrész is megszépült, annak közvetlen közelében egy akadálymentesített illemhely és komfortpont is épült. 

A parkban 11 darab, egyedi tervezésű tanösvénytáblán ismerhetik meg a látogatók az értékes, idős fákat, a park történetét és az állatvilágot, valamint az új ültetésű cserje‐ és évelőfajokat.

Hosszú idő után eltávolították a Csónakázó-tó medrében évek során felgyülemlett iszapot és megerősítették a tó partfalát.

A területen mintegy 100 fát, 9 ezer cserjét, 18 ezer évelőt, 2300 egynyári növényt, 350 rózsát, valamint 6600 darab hagymás növényt ültettek el a zöldebb város jegyében.

Az ünnepélyes projektzáró eseményen, amit az ünnnepi díszbe öltöztetett Barlangfürdő aulájában tartottak, Szopkó Tibor alpolgármester és Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője beszélt a beruházásról és ismertették annak műszaki tartalmát. 

- Sok nehézség árán valósult meg ez a fejlesztéscsomag, ám annál nagyobb örömmel helyezzük el a városrész virtuális karácsonyfája alá – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, komoly munkával sikerült megmenteni a projektet.

Nyári idill a Csónakázó-tavon

- Most záródik az az átfogó fejlesztési program, aminek keretében számos beruházás valósult meg városszerte. A „Zöld város kialakítása Miskolc-Tapolca akcióterületen” elnevezésű projekt számos kihívást tartogatott: újra kellett tervezni a fejlesztést, hogy meg tudjuk menteni, plusz forrásokat kellett hozzárendelni, mivel több pénzre volt szükség a beruházáshoz, mint amivel eredetileg számolt a város. Ezen felül nem várt nehézségek is adódtak, és végül három hónapot csúszott az átadás. Bonyolult időszakot zárunk tehát most le – nem csak az önkormányzat, de az itt élők, az idelátogató turisták, és a helyi szolgáltatók szempontjából egyaránt – mondta el a sajtó nyilvános eseményen Szopkó Tibor, aki szerint a türelem ebben az esetben tényleg rózsát termett, emellett fákat, cserjéket, hagymás növényeket, utcabútorokat, pavilonokat, modern és rendezett környezetet.

- Mégis, úgy gondolom, aki végigsétál a területen, nem marad kétsége afelől, hogy sikernek könyvelhető el a beruházás. Megfelelő átalakítással az eredetileg tervezett 300 kivágandó fából 200-at megőriztünk. Az utolsó pillanatban mentettük meg a Csónakázó-tavat az eliszaposodástól. Rehabilitáltuk az ősparkot úgy, hogy megmentettük a zöld értékeit. A zöld elkötelezettsége a városvezetésnek továbbra is markáns, és a projektmenedzsmentünk is hatékony. 2019-ben, amikor átvettük a város vezetését, sok terv állt már rendelkezésre, viszont nagyon gyatrán állt az operatív program. Kemény kihívás volt a megszabott határidő leteltéig megmenteni ezeket a projekteket.

Szopkó Tibor megköszönte a kivitelező munkáját – az adódó

A sétányokat a munkafolyamatok befejezése után szinte azonnal birtokba vették a Tapolcára látogatók.

nézeteltérések mellett is –, a Velünk a Város frakció támogatását és az egész közgyűlés bizalmát a projekt iránt.

Kiemelte Veres Pál szerepét, akinek töretlen pártfogása és határozott fellépése tette lehetővé szerinte, hogy átadható állapotba kerüljön a beruházás.

Miklós Viktor szerint elérkezett az az időszak, amikor minden elnyert egyes forinttal el kell számolnia a városnak.

- Ezen múlik, hogy sikeresnek nevezhető-e egy projekt. Úgy álla a helyzet, hogy minden olyan pályázati pénzzel, amit az elmúlt 9 évben nyert el a város, el tudunk számolni, és minden fejlesztést át tudunk adni, amit az Integrált Területi Program keretében elindított az önkormányzat. Ebben a vonatkozásban nagyjából 35 milliárd forintról beszélünk.  A vállalások közül jelentősnek számítanak a tapolcai fejlesztések – ha a kivitelezési összeget nézzük, annak a költsége 1 milliárd forint környékére tehető – fogalmazott a pályázati főosztály vezetője.

Azért, hogy érzékelhető legyen az elvégzett munka volumene, Miklós Viktor egy további adatot is megosztott.

- A Csónakázó-tóból 2395 köbméter iszapot szippantottunk ki. Ezt értékesíteni is tudtuk, egy debreceni útépítéshez került. Az előrejelzések szerint évente egy centi iszaplerakódás várható a vízben. Ahhoz tehát, hogy ugyanolyan állapotba kerüljön, mint a munkálatok előtt volt, mától még nyolcvan évnek kell eltelnie – fogalmazott.

A projektzárón részt vett a Velünk a Város frakció két politikusa: Bazin Levente és Révész Péter, valamint a választókörzet fideszes önkormányzati képviselője, Gazdusné Pankucsi Katalin is. Tőlük is kérdezhettek a sajtó munkatársai az utóbbi évek legnagyobb tapolcai fejlesztése kapcsán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!