Ugrás a tartalomra

Akkor és most… - Széchenyi utcai részlet

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. április 21. vasárnap 16:38
A fotók minden valószínűség szerint a Széchenyi utca 4. és 8. szám alatti épületek valamelyikének emeleti ablakából készültek.
Sáfrány Gy. József képeslapja

A színház, a Weidlich-palota vagy a Pannónia szálló, egyszóval a Széchenyi István utca jellegzetes épületei mind megtalálhatóak már a régi képeslapon is, éppúgy, mint az új, a napokban készült felvételen. A fotók minden valószínűség szerint a Széchenyi utca 4. és 8. szám alatti épületek valamelyikének emeleti ablakából készültek.

Legvalószínűbb a 6. vagy a 8. szám, ugyanis a Biztosító-palota mellett (amiben ma a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei adó- és vámigazgatósága működik) még egy alacsonyabb épület látható, és ezeket a házakat csak a nyolcvanas évek második felében építették át, akkor kapták meg második emeleteiket.

Juhász Ákos fotója

A régi felvételen a legtöbb épület még díszesebb: a Weidlich-palotának például még megvannak a tornyai, a jobboldali házsor felé pedig a néhai Aranycsillag vagy Budapest szálloda kupolája látható, de jól kivehető a Széchenyi 56. szám alatti egykori Takarékpénztár díszes teteje is (ez az épület egyébként szintén szerepelt már rovatunkban). Ezeket a tornyokat, kupolákat egyébként az 1960-as évek városképrendezése során bontották le, mert az akkori vezetés túl hivalkodónak tartotta azokat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!