Belekóstoltak a cukrászda világába
Galamb Alex fő célja az utánpótlás nevelése, és a hátrányos helyzetű gyerekek felkarolása. A Sütni jó! Alapítvány megálmodója szerdán – ennek szellemében – munkahelyére, a diósgyőri Kisgergely cukrászdába vitte péknövendékeit, hogy megmutassa, hol dolgozik a mindennapokban. Alex a pandémia alatt kezdett közösségi sütésbe Hernádnémetiben. Célja, hogy minél több nehéz sorsú gyerekkel szerettesse meg a szakmát és megmutassa nekik, az általános iskola után érdemes tovább tanulni.
A munkaterület méretei nem tették lehetővé, hogy az alapítvány foglalkozásait látogató összes gyermek részt vegyen a tanulmányúton: Alex azt a hat kis péktanoncot választotta ki a különleges kirándulásra, akik nem csak a gyúródeszkánál, de az iskolapadban is a legjobbat nyújtották. A helyszínre busszal és villamossal utaztak. Utóbbiról több gyerek hitte azt, hogy vonat, ami a városban közlekedik – ez is mutatja: milyen világnyi távolság választja el őket – ha nem is Miskolctól – a városi élettől.
A kis segédeket Galamb Alex profi körülmények között vezette be a sütemények, a krémek és a díszítés világába. A borsodi pék ebben az üzemben tevékenykedik a hétköznapokban. Sokat dolgozott azon, hogy idáig jusson. Éppen emiatt munkálkodik azon, hogy minél több hátrányos helyzetű gyerekekkel megszerettesse a pék, valamint a cukrász szakmát, a munka szeretetét, fontosságát.
A jutalomúton részt vevő egyik kislány, Farkas Napsugár is sokat tanult eddig Alextől.
- Szoktunk csinálni pizzás rudat, pizzás csigát, sajtos rudat, pogácsát, kakaós csigát. Sok mindent. Nagyon szeretem, és ha nagy leszek, én is pékként szeretnék dolgozni – mondta.
Célok és elvárások
- Hernádnémetiben aktívan 35 gyerek jár a műhelybe. Most csak 6-an tudtunk eljönni a hely befogadóképessége miatt: azokat a gyerekeket hoztam el, akik a legjobb jegyeket hozták a suliból, átmentek a következő évfolyamba.
Galamb Alex azt vallja, hogy ennél a szakmánál a rend és a fegyelem a legfontosabb. Szeretne példát állítani a fiatalok elé, és megmutatni nekik azt, hogy érdemes szakmát tanulni, mert így könnyebben szerezhetnek majd munkát.
A szerdai nap folyamán készült somlói, linzer, de azt is megtudták, hogyan kell az egyik legnépszerűbb francia süteményt, a macaront elkészíteni. A desszerteket persze meg is kóstolták, sőt: egész délelőtti szorgalmukért cserébe 1-1 gombóc fagyi is járt.