Ugrás a tartalomra

Bor, mámor, Csengey-kert

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. június 22. szombat 20:48
Egyéves a belvárosi rendezvényhelyszín, ami egyből utat talált a miskolciak szívéhez.
Osztie Tibor fotógalériája

Kulináris élmények, zene, tánc, placc, műfű, koncerthangulat, chill és bor: a Csengey kert tavaly júniusban nyitotta meg kapuit a Hangszínhely Fesztivállal, amelynek első programja egy GasztroPlacc volt. A hely pedig berobbant a köztudatba.
- Nem tudtuk, mennyire fogják szeretni az emberek, ezért egy olyan rendezvénnyel próbáltunk nyitni, amiről tudtuk, hogy népszerű – emlékezett vissza a kezdetekre Majorné Bencze Tünde, a kertet működtető Miskolci Kulturális Központ (MKK) ügyvezetője.

GasztroPlacc a Csengey kertben / Fotó: Osztie Tibor

Az eredmény azonban messze túlmutatott az elvárásokon. A Csengey kertben tartott GasztroPlaccon már az első alkalommal is többszöröse volt az érdeklődők száma az addig megszokottnak. A szervezők igyekeztek arra figyelni, hogy ne legyen programütközés, de a Csengey kert nyitásakor két esemény is egybecsúszott. Akkor tartották ugyanis az egyik bevett avasi boros programot, a Fröccsfesztivált is.
- Az este egy pontján arra lettünk figyelmesek, hogy egyre többen jelennek meg borospohárral a kezükben. Nagyon hamar ki kellett tennünk a megtelt táblát. Szóval már az első alkalommal kapós lett a kert – mondta Majorné Bencze Tünde.

Zenei aláfestés a GasztroPlaccon / Fotó: Osztie Tibor

A kezdeti időszak a kóstolódásról szólt: csak néhány koncertet hirdettek az új belvárosi rendezvényhelyszínre.
- 2023-ban a Hangszínhely Fesztivál mellett mindössze három zenés eseményünk volt, és rendeztünk még egy GlasztroPlaccot. Viszont ezek rendkívül sikeresek voltak. Itt tartották a Pont Ott Partit is, viszont az a Miskolci Egyetem programja volt, mi a szervezésben segítettünk. Fellépett a Bohemian Betyars is – idézte fel az MKK ügyvezetője.

Kertmozi Fesztivál a Csengey kertben / Fotó: Mocsári László

A CINE-MIS Kft.-nek szintén megtetszett a Csengey kert, olyannyira, hogy a tavalyi CineFest több programját is ott tartották, köztük a megnyitóünnepség utáni fogadást. Esténként szabadtéri filmvetítések helyszíne volt, de a CineFest alatt is tartottak két koncertet a kert színpadán.
- Azt vettük észre, hogy mindenki szívesen jön a Csengey kertbe – fellépő és közönség egyaránt. Izgalmas, hogy a belvárosban van, de mégis körülzárt helyen, komfortponttal, vendéglátással. Koncerthelyszínnek is alkalmas, de családos programoknak szintén kiváló helyszín - tette hozzá.

Waldorfos gyerekek díszítették a Csengey kert falát / Fotó: Horváth Csongor

A Carson Coma július 21-én érkezik Miskolcra. Az alternatív rockot játszó banda például ragaszkodott ahhoz, hogy a Csengey kertben tartsák a koncertjüket.
- Családias, jó hangulatú fellépések jellemzőek erre a helyszínre, ennek oka pedig az, hogy ritkán tud olyan közvetlen kapcsolatot teremteni egy zenész a közönségével, mint itt – hangsúlyozta Majorné Bencze Tünde.

További hírek

Olvasnivaló