Ugrás a tartalomra

Borsodi szolgasors: napi két liter borért dolgoztak

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 27. hétfő 09:18
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt két férfi és egy nő ellen emberkereskedelem, kényszermunka bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt két férfi és egy nő ellen emberkereskedelem, kényszermunka bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt, akik egy borsodi kistelepülésen jövedelemmel nem rendelkező, rossz életkörülmények között élő férfit, valamint egy szintén jövedelem nélküli mélyszegénységben élő hat fős családot kiszolgáltatott helyzetüket felhasználva, több éven keresztül nehéz fizikai munkavégzésre bírtak rá. Fizetségként csak élelmet, alkoholt és ruházatot biztosítottak - írja közleményében az ügyészség.

A vádirat szerint az egymással hozzátartozói viszonyban lévő vádlottak egy borsodi kistelepülésen 2018. év elejétől 2020. február hónap végéig egy jövedelem nélküli, rossz egészségi állapotban lévő férfit az általuk működtetett fatelepen, tüzelőanyag-kereskedésben, illetőleg vegyesboltban végzendő nehéz fizikai munkára kényszerítettek. Ha már nem bírt dolgozni, akkor megfenyegették. Fizetségként a férfi családjának a napi szükségleteiket épp hogy kielégítő ételt és italt, valamint ruházatot adtak, ritkán, minimális pénzbeli juttatást.

Az alkalmi munkáért napi 7-10 ezer forintot kellett volna fizetni, a vádlottak azonban készpénzt nem adtak számukra, és legalább heti 5 munkanappal számolva, cselekményükkel közösen, összesen 36 millió forint összegű jogtalan előnyt szereztek.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő két férfi és a bűnügyi felügyelet alatt álló nő vádlottal szemben – akik közül az egyik férfi vádlott büntetett előéletű, míg vádlott társai büntetlenek – fegyházbüntetést, pénzbüntetést és közügyektől eltiltást, valamint vagyonelkobzást indítványozott - számolnak be az eset jog következmnyeiről.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!