Ugrás a tartalomra

A Bükkben vándorló medve már elérte vármegyénket

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 13. hétfő 14:21
Utoljára Cserépfalu környékén észlelték a barnamedvét vadkamerás felvételen.
Vadkamerás felvétel barnamedvéről Cserépfalu környékéről / Fotók: heol.hu

Először április végén érkezett híradás medveészlelésről, akkor még a Heves vármegyei Szilaspogony környékéről, ahol a közelben vadászati szóró is található az erdőben. Az állat nyomait és a fák törzsén kaparását szintén felfedezték kirándulók. Ezt követően Szentdomonkosról jelezték vadgazdálkodók a barnamedve feltűnését és látták a nyomait a település határában. A korábbi esetek kapcsán a helyes túrázási szabályokról írtunk. 

Az utolsó észlelés a Cserépfalu közelében vadászok által kihelyezett vadkameráknak köszönhető, amelyek több helyen rögzítették a medve jelenlétét. Erről a település közösségi oldalán közzé tett híradásból értesültünk. Sikerült felvennünk a kapcsolatot Cserépfalu polgármesterével, aki online plakát útján is figyelmeztette a lakosságot és az arra járókat:

„Kérjük, a veszély elhárultáig kerüljék a külterületeket, illetve amennyiben elkerülhetetlen, fokozott óvatossággal tartózkodjanak ott! Továbbá kérjük az állattartókat, hogy ügyeljenek jószágaik biztonságára” – írta hirdetményében Csendes Péter, Cserépfalu polgármestere. 

Láthatóan otthonosan érzi magát a medve

- Vadászaink vadkamerái Cserépfalutól közel 1 kilométerre találhatóak, egy vadászles környékén. A barnamedvét május 3-án, pénteken rögzítették először a kamerák. Úgy gondoltam, hogy kötelességünk a lakosságot és az idelátogató turistákat tájékoztatni, hogy legyenek óvatosak. Különösen, mivel az egyik vadkamera a turistautakhoz viszonylag közeli ponton helyezkedik el – nyilatkozta szerkesztőségünknek Csendes Péter, aki elmondta, hogy nem szeretné, ha nagyobb baj történne azáltal, hogy valaki megzavarja az állatot. - A haszonállat tartókkal pedig napi szinten egyeztetünk, akik megfelelően elzárják a jószágaikat – fűzte hozzá a polgármester. 

– Utoljára május 7-én, kedden észlelték kameráink a medvét. Azóta nem érkezett újabb jelzés róla, így nem tudjuk, hogy jelenleg hol jár. Van néhány olyan kameránk is, amelyik nem képes azonnali pillanatképet küldeni. Ezeknek a felvételeit még csak ezután fogjuk ellenőrizni. Tavaly nyáron szintén láttak barnamedvét a környéken, de arról nem készült felvétel, így nem bizonyított. Olyasmire azonban korábban még nálunk sem volt példa, hogy fényes nappal a környéken időzzön a nagyragadozó – fejtette ki. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!