Farsangkor igazán mennyei a dagasztás
A fánk nem fogyókúrás étel. Nehezen illeszthető bele a legtöbb trendi diétába. Már egy fánkban is tetemes mennyiségű haszsírképző anyag van: 100 grammja nagyjából 300 kalóriát tartalmaz. Emellett van még egy aggasztó tulajdonsága a fánknak: hihetetlenül finom.
Búzaliszt, víz, pálmaétolaj, cukor, pálmazsír, repceétolaj, élesztő, zsírszegény kakaópor, kókuszzsír, teljes tejpor, emulgeálószerek: aki hipermarketből akar fánkot venni, azoknak jó tisztában lennie azzal is, hogy nem nagymama konyhájából jöttek ki frissen sütve az ízletes tésztakarikák.
A jó fánk puha, kellőképpen kelt, belül nem túl sűrű, nem tésztás, a külseje viszont ropogósra sült. Ehhez fontos, hogy jó minőségű élesztőt használjunk. Alaposan dagasszuk ki a tésztát, majd olajozott edényben, meleg helyen, letakarva kelesszük. Sütés előtt a kiszaggatott fánkokat ismét hagyjuk kelni, megint csak letakarva, ám ekkor már nem kell hosszú időt hagyni a tésztának. Sütéskor az olaj ne legyen forróbb, mint 170-180 fok, különben azelőtt ég meg a fánk kérge, mielőtt a belseje kellőképp átsülne.
Ha pedig fánk, akkor legyen kövér: eljutottunk odáig, hogy magunk készítsük el a farsangi finomságot, és realizáltuk azt is, hogy nem a február lesz a fogyókúrás hónapunk. Mi a harmadik lépés? Turbózzuk fel a receptet!
Azt már megszokhattuk, hogy a boltokban mindenféle feltéttel és körettel lehet kapni fánkot, így kell némi kreativitás ahhoz, hogy össze tudjunk pakolni valami igazán különlegeset. Az alábbiakban egy olyan fánkhoz adunk ötletet, ami nem csak a hasi zsírpárnában rakódik le, de cserébe az ízmemóriánkban is maradandó nyomot hagy. Az alábbi édességet egy Allysa nevű gasztroblogger kísérletezte ki. Ő a tejszínhabos fánk nevet adta neki, pedig a töltelék jobban hasonlít egy könnyed habcsókhoz. Ennek a receptjét írjuk le az alábbiakban:
Két lapzselatint áztassunk kevés hideg vízben öt percig, majd vegyük ki, és tegyük át őket egy hőálló tálba. Adjunk hozzájuk egy evőkanál vizet, majd a mikró legmagasabb fokozatán melegítsük 15 másodpercig. Ezt követően hűlni hagyjuk a zselatint. Kézi mixerrel 40 milliliter habtejszínt keményre verünk 30 gramm porcukorral, majd a kihűlt zselatint folyamatos kevergetés mellett hozzáadagoljuk. Ismét kemény habot verünk a masszából. Ezt a krémet rengeteg módon felhasználhatjuk. Mi a következőt ajánljuk: süssünk 10-12 darab szalagos fánkot, amikor kihűlt, vágjuk félbe őket, de ne teljesen. Az így kapott „tátogó” fánkokat tömjük meg a krémmel. Porcukorral szórva tálaljuk.