Ugrás a tartalomra

Gondolatok a döbbenet mögött

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 04. csütörtök 11:03
Mutatjuk, melyik politikai erő hogyan reagált Veres Pál visszalépésére. 

A bomba, ami már napok óta időzítve volt, szerda délután detonált: Veres Pál polgármester hivatalosan is bejelentette visszalépését, nem indul tehát újra a székéért. A pártreakciókban a sajnálat mellett a közeljövő tervei is alakot öltöttek.

MSZP – hisznek az együttműködésben

Fotó: Mocsári László

- Sajnálattal, de tudomásul vesszük a döntést – kezdte értékelését Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője, az MSZP városi elnöke, aki emlékeztetett: 2019-ben az MSZP volt az a párt, aki már a kampány kezdetétől rögtön Veres Pál mellett állt, és mindvégig mellette is volt.

- A miskolciak is láthatták, hogy az a közel ezer előterjesztés, amit a képviselőtestület elé terjesztett polgármester úr, azok az MSZP képviselőinek támogatását mindvégig bírták. Támogattuk a törekvéseit, láttuk azt az óriási munkát, amit a város érdekében nap, mint nap tett. Az MSZP közösségére Veres Pál mindig számíthatott. Sajnálattal tudomásul vesszük a döntését, köszönjük az együtt elvégzett munkáját. Mindemellett nagyon jó egészséget kívánunk neki családja, szerettei körében, a választott hivatásában, az oktatás területén pedig további sikereket kívánunk – mondta el a politikus.

Simon Gábor kiemelte, az MSZP az elmúlt évtizedben folyamatosan motorja volt az ellenzéki pártok együttműködésének és szövetségének mind országos, mint pedig helyi szinten.

- Mi továbbra is ezeket az értékeket szeretnénk képviselni és az ellenzéki szövetséges pártokkal együttműködve nagyon rövid határidőn, néhány napon belül kívánjuk ismertetni a miskolciakkal azokat a terveinket, melyek a város professzionális működtetését és a jövőbeni fejlesztését szolgálják - tette hozzá.

Jobbik-Konzervatívok – jön a nagytakarítás

Szarka Dénes önkormányzati képviselő, a Jobbik-Konzervatívok miskolci elnöke kicsit korábbról, a tavalyi év elejéről indította mondandóját.

- Amikor Veres Pál 2023 tavaszán bejelentette, hogy újra el kíván indulni polgármesterjelöltként a választáson, a pártunk elsőként biztosította őt a támogatásról – mutatott rá, hozzátéve, sokáig egyedüli erőként álltak a polgármester mögött.

- Közösségünk helyi szinten hozta meg ezt a döntést, amit országos elnökségünk is hamar jóváhagyott. Hittünk benne, hogy a várospolitika elsődlegessége, Miskolc érdekeinek következetes képviselete fontosabb, mint bármilyen pártpolitikai érdek. Ezekkel az elvekkel nem maradtunk egyedül, ám nem is tette őket mindenki magáévá. Valljuk, hogy nem pártok és nem politikusok, hanem kártékony, ön- és pártérdekeiket előtérbe helyező egyes emberek és klikkek aknamunkájának következménye az, hogy Veres Pál feladta a küzdelmet. Sajnáljuk a döntést, ám ezzel elérkezett az ideje, hogy a pártos szembenállás ne legyen többé a „kisebbik rossz”, amit egyszer már le kellett nyelnünk, és hogy mindenkorra szétválasszuk azokat, akik Miskolcért dolgoznak és azokat, akik csak saját magukért tesznek – fogalmazott Szarka Dénes.

Momentum – tovább a megkezdett úton

Szopkó Tibor alpolgármester,  a Momentum megyei alapítója arról beszélt, hogy elkötelezettek egy vízió mellett, amit egészen mostanáig Veres Pállal közösen kívántak megvalósítani.

- Szakmai alapú egyeztetéseket folytattunk vele, mielőtt az ismételt támogatásunkról biztosítottuk, azonban, bár sajnálattal vesszük tudomásul visszalépését, meg is értjük. Olyanok is cserben hagyták őt és a közösséget, Miskolc város lakóit, akikre sokáig támogatóként, szövetségesként tekintettünk mi is. Szomorúan látjuk, hogy az egyéni érdekek felülírják azokat az elképzeléseket, amiket együtt, közösen meg tudtunk volna valósítani. Mi azonban továbbra is azon dolgozunk, hogy Miskolc fejlődjön. Azt a megoldást fogjuk választani, ami hitünk szerint a legjobb a miskolciaknak, és velük együtt tudjuk folytatni a Veres Pál által megkezdett munkát.

Demokratikus Koalíció miskolci szervezetének álláspontja:

- Sajnálattal értesültünk Veres Pál elhatározásáról. Köszönjük a városvezetői munkáját. Az ellenzéki pártok továbbra is szövetséget alkotnak egy fejlődő, gyarapodó Miskolcért. A következő napokban jelentkezünk, ismertetjük terveinket a város jövőjével kapcsolatban - írták szerda esti közleményükben.

KDNP: a baloldali pártok a hibásak

Molnár Péter KDNP-s frakcióvezető szerint meglepő, de érthető döntés született.
 
- Megdöbbentett Veres Pál polgármester úr visszalépése. 2019-ben őszinte szándékkal kezdte a politikai munkát a baloldal jelöltjeként, majd a választáson a legtöbb szavazatot kapta a polgármesteri pozíciót elnyerő politikusként. Az már a ciklus kezdete után látszott, hogy a polgármestert „elvileg támogató” sokszínű frakcióval nem ment a közös munka. A DK és az MSZP gyakorlatilag ellehetetlenítette Veres Pált, folyamatosan hátba támadták. Elárulták, kihasználták. A politikai szövetségesei cserbenhagyták. Ez sajnálatos. Így nyilván nem lehet várost vezetni, polgármesterként várost irányítani – vélekedett Molnár Péter, aki szerint mindez bizonyosan felemésztette Veres Pált.

- A baloldali pártok egymással marakodtak már 2019 ősze óta. Mi már akkor megmondtuk előre Veres Pálnak, hogy a miskolci baloldallal nem fog menni neki. Ők egy trójai falónak tekintették Veres Pált és így használták ki. Polgármester úr a hátán vitte be a baloldali jelölteket 2019-ben a közgyűlésbe, aztán hátbatámadták őt, elárulták. Ez őket minősíti – taglalta a KDNP frakcióvezetője, aki azzal érvelt, hogy az elmúlt időszakban a polgármester előterjesztései sokszor nem mentek át a közgyűlésen.

- Vagyis a saját többségi frakciója sem támogatta Veres Pált. Így évek óta kaotikus állapotban van a városvezetés. A fő vesztesek pedig sajnos a miskolciak, Miskolc városa, mert a város került agóniába, súlyos válságba. Az egymással marakodó miskolci baloldal miatt nem tudott lobbizni a város fejlesztése érdekében Veres Pál, így számtalan lehetőségtől elestünk. Pedig az elmúlt 5 évben is támogatta a kormány a várost, nőttek Miskolc adóbevételei – zárta gondolatait Molnár Péter, aki jó egészséget kívánt Veres Pálnak és további jó munkát.

Fidesz: a baloldali pártok a hibásak

Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője hasonlóképp állt a hírhez.

- Megdöbbenéssel értesülünk arról, hogy Veres Pál nem indul újra Miskolc polgármesteri posztjáért. 2019-től folyamatosan jeleztük neki, hogy azzal a politikai közeggel, melynek támogatását elfogadta napi szinten, egyéni érdekek mellett kell majd alkukat kötnie, mely elvonja erejét a város valódi problémáinak megoldásától – hangoztatta Nagy Ákos.

- Polgármester úr nyilatkozatából egyértelművé vált, hogy éppen a régi miskolci baloldal volt az, melyet már belső ellenségnek minősít, és kimondja: szövetségeseinek egy része nyíltan a bukását kívánta. Ebben a baloldali ellenséges környezetben, a polgármester tanácsadója által is kisstílűnek, személyeskedőnek és hazudozónak titulált közegben kellett a várost vezetnie, és, mint közleményéből kiderül, talán éppen ebből lett elege – vélte a Fidesz frakcióvezetője.

Nagy Ákos úgy gondolta, „Veres Pál távozása vagy eltávolítása és visszavonulása a miskolci baloldal, a DK-MSZP-Jobbik tengely szégyene, akikre rövid idő alatt új feladat vár”.

- Meg kell találniuk azt a hiszékeny és jóindulatú embert, akinek a hátán újra bemászhatnak Miskolc közgyűlésébe. A miskolci baloldal politikai értelemben teljesen felemésztette Veres Pált, s ha ez a felállás marad a továbbiakban is, akkor a várost is fel fogják emészteni. Ezt pedig nem fogjuk hagyni! Polgármester úrnak köszönjük a munkáját, jó egészséget kívánunk, és azt, hogy a politika világán túl is találja meg azokat a feladatokat, melyek örömet okoznak számára – összegzett a kormánypárti politikus.

Pont Mi – másfajta küzdelem jön

Tóth-Szántai József a Pont Mi Lokálpatrióták Egyesületének Fidesz által támogatott polgármesterjelöltje a közösségi médiában reagált a hírre egy Veres Pálnak címzett hozzászólásban. Ezt az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Polgármester Úr! Kedves Pali!

Megdöbbenve olvastam, hogy úgy döntöttél, nem indulsz újra az önkormányzati választáson. Engedd meg, hogy mindenek felett jó egészséget kívánjak Neked, és biztosítsalak támogatásomról a következő időszakban. Szívesen megküzdöttem volna Veled a miskolciak bizalmáért, így most egy másfajta küzdelem következik. Biztos vagyok benne, hogy a közös nevezőt nem kellett volna sokáig keresnünk, mert mindkettőnk számára szenvedély Miskolc. Városvezetői és emberi tapasztalataidra számítok a jövőben.

(A külső képen: Veres Pál polgármester sajtótájékoztatót tart a Velünk a Város néhány tagjával a háta mögött. Minap-archív fotó)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!